Cara Mengatasi Sikap Malas

images

Malas merupakan salah satu sikap yang memang ada dalam diri manusia. Sikap malas lah yang membuatkan seseorang malas berusaha dan tidak mengendahkan masa hadapan. Terdapat beberapa punca yang menyebabkan seseorang menjadi malas iaitu:

  • Senang dengan keadaan sekarang
  • Kurang motivasi diri
  • Terpengaruh oleh orang lain
  • Kurang dorongan diberikan
  • Pengambilan ubat yang melemahkan mental dan fizikal
  • Tubuh letih

Untuk menjadi orang yang berjaya, sikap malas tersebut harus dibuang dan gantikan dengan cara hidup baru. Orang malas selalu nya akan rugi oleh itu adakah kita mahu tergolong dalam orang yang rugi itu? Berikut merupakan cara mengatasi masalah malas:

  • Mendekatkan diri dengan tuhan agar terhindar daripada hasutan syaitan
  • Banyakkan membaca buku atau kisah motivasi
  • Tanamkan sikap positif
  • Ingat akan tanggungjawab kepada diri dan keluarga
  • Tetapkan matlamat hidup
  • Mengambil makanan yang menyalurkan vitamin kepada tubuh
  • Selalu berfikir kesan sikap malas

Jadi, maksudnya sikap malas tidak akan mendatangkan faedah kepada kita dan ia hanya menyebabkan kita kerugian. Apa yang kita rugi? Kita telah rugi masa, tenaga yang tak dicurahkan, peluang yang seharusnya kita dapat, rezeki yang sepatutnya kita perolehi.

Comments

10 comments… add one
  • suri

    ckp dlm hti klu mlas mmg kita rugi sah2 tak der untung sb tak der buat2 apa2.masa pula akn terus berllu cam air

  • naik bas naik lori
    siapa malas dia rugi

    memang sah rugi

  • Rina

    malas adalah salah satu faktor penghambat bagi diri kita untuk maju, semoga kita bisa membuang jauh2 sikap malas itu
    terima kasih atas tips2nya, sangat berguna bagi kita semua

  • apa korang rasa dengan harta disekeliling dapat memBantu kAaa?///
    baNgunlah tEman-tEman sekalian:::
    mErdEka 3(x) !!!
    +tidak ada sesiapa yg harus ditakuti lagi
    apa,Musuhmu…amacam,?kasian sama dia…”lantak dia aRR>>TIME KOW SUSAH ADA DIA DATANG SULUWH LAMPU KAT KORANG…
    KUNANG-KUNANG PUN HANYUT…puuiii

  • Malas

    Malas tu sedap macam makan keju..kan kan😀

  • pemalas

    masalah betul nie.
    nk dekatkan diri dgn tuhan pun malas.
    nak baca buku motivasi pun malas.
    nak tanamkan sifat positif pun malas.
    nak bertanggungjawab dkt family pun malas.
    makan vitamin pun malas.
    nak taip nie pun malas.

    malas malas malas!!!

  • Ina_Z

    Mcm mna plk klau mindset dh agk kuat untk buat ssuatu keinginan pun dh ade tpi dia ttap rse mlas

  • Nush69

    Thank you for you information advice😊i’ll try the best to avoid my lazy attitude

  • Saya ambil tips ni dan post dekat blog saya. Dan credit dekat awak. Sankyuu

  • Kazz

    ade seorang hamba ni . die pemalas . malas die tu bukan tk penah dielakkan . dah selalu elakkan tpi tetp malas . sebelum cari kerja . dh mindset dan semangatkan diri . ok cari kerja dngn semangat , dah dapat kerja hari pertama masuk tiba2 rasa tak boleh kerja , nak balik dll. semangat dan mindset yg kite dh buat masa nak cari kerja tiba2 hilang . masalah ni mcm mne nak bendung nye ? sedikit sebanyak mohon pendapat dr HafiZamri ..

Leave a Comment