Tanda-tanda (Alamat) Sebelum Kita Meniggal Dunia

Tanda-tanda (Alamat) Sebelum Kita Meniggal Dunia

Adapun tanda kematian mengikut ulamak adalah benar dan ujud cuma amalan dan ketakwaan kita sahaja yang akan dapat membezakan kepekaan kita kepada tanda ini.

Jom Aktifkan MyKad Smart Shopper Anda Untuk dapatkan Mata Ganjaran !!

Rasulallah SAW diriwayatkan masih mampu memperlihat dan menceritakan kepada keluarga dan sahabat secara lansung akan kesukaran menghadapi sakaratulmaut dari awal hinggalah akhirnya hayat Baginda.

Imam Ghazali rahimahullah diriwayatkan memperolehi tanda ini sehinggakan beliau mampu menyediakan dirinya untuk menghadapi sakaratulmaut secara sendirian.

Beliau menyediakan dirinya dengan segala persiapan termasuk mandinya, wuduknya serta kafannya sekali cuma ketika sampai bahagian tubuh dan kepala sahaja beliau telah memanggil abangnya iaitu Imam Ahmad Ibnu Hambal untuk menyambung tugas tersebut.

Beliau wafat ketika Imam Ahmad bersedia untuk mengkafankan bahagian mukanya.

Adapun riwayat -riwayat ini memperlihatkan kepada kita sesungguhnya Allah SWT tidak pernah berlaku zalim kepada hambanya. Tanda yang diberikan adalah untuk menjadikan kita umat Islam supaya dapat bertaubat dan bersedia dalam perjalanan menghadap Allah SWT.

Walaubagaimanapun semua tanda ini akan berlaku kepada orang-orang Islam sahaja manakala orang-orang kafir iaitu orang yang menyekutukan Allah nyawa mereka ini akan terus di rentap tanpa sebarang peringatan sesuai dengan kekufuran mereka kepada Allah SWT.

Adapun tanda ini terbahagi kepada beberapa keadaan :

~ Tanda 100 hari sebelum hari mati.

Ini adalah tanda pertama dari Allah SWT kepada hambanya dan hanya akan disedari oleh mereka-mereka yang dikehendakinya.

Walaubagaimanapun semua orang Islam akan mendapat tanda ini cuma samada mereka sedar atau tidak sahaja.

Tanda ini akan berlaku lazimnya selepas waktu Asar.

Seluruh tubuh iaitu dari hujung rambut sehingga ke hujung kaki akan mengalami getaran atau seakan-akan mengigil.

Contohnya seperti daging lembu yang baru disembelih dimana jika diperhatikan dengan teliti kita akan mendapati daging tersebut seakan-akan bergetar.

Tanda ini rasanya lazat dan bagi mereka sedar dan berdetik di hati bahawa mungkin ini adalah tanda mati maka getaran ini akan berhenti dan hilang setelah kita sedar akan kehadiran tanda ini.

Bagi mereka yang tidak diberi kesedaran atau mereka yang hanyut dengan kenikmatan tanpa memikirkan soal kematian , tanda ini akan lenyap begitu sahaja tanpa sebarang munafaat.

Bagi yang sedar dengan kehadiran tanda ini maka ini adalah peluang terbaik untuk memunafaatkan masa yang ada untuk mempersiapkan diri dengan amalan dan urusan yang akan dibawa atau ditinggalkan sesudah mati.

~ Tanda 40 hari sebelum hari mati

Tanda ini juga akan berlaku sesudah waktu Asar.
Bahagian pusat kita akan berdenyut-denyut.Pada ketika ini daun yang tertulis nama kita akan gugur dari pokok yang letaknya di atas Arash Allah SWT.

Maka malaikatmaut akan mengambil daun tersebut dan mula membuat persediaannya ke atas kita antaranya ialah ia akan mula mengikuti kita sepanjang masa.

Akan terjadi malaikatmaut ini akan memperlihatkan wajahnya sekilas lalu dan jika ini terjadi, mereka yang terpilih ini akan merasakan seakan-akan bingung seketika.Adapun malaikatmaut ini wujudnya cuma seorang tetapi kuasanya untuk mencabut nyawa adalah bersamaan dengan jumlah nyawa yang akan dicabutnya.

~Tanda 7 hari

Adapun tanda ini akan diberikan hanya kepada mereka yang diuji dengan musibah kesakitan di mana orang sakit yang tidak makan secara tiba-tiba ianya berselera untuk makan.

~ Tanda 3 hari

Pada ketika ini akan terasa denyutan di bahagian tengah dahi kita iaitu diantara dahi kanan dan kiri.Jika tanda ini dapat dikesan maka berpuasalah kita selepas itu supaya perut kita tidak mengandungi banyak najis dan ini akan memudahkan urusan orang yang akan memandikan kita nanti.

Ketika ini juga mata hitam kita tidak akan bersinar lagi dan bagi orang yang sakit hidungnya akan perlahan-lahan jatuh dan ini dapat dikesan jika kita melihatnya dari bahagian sisi.

Telinganya akan layu dimana bahagian hujungnya akan beransur-ansur masuk ke dalam.Telapak kakinya yang terlunjur akan perlahan-lahan jatuh ke depan dan sukar ditegakkan.

~ Tanda 1 hari

Akan berlaku sesudah waktu Asar di mana kita akan merasakan satu denyutan di sebelah belakang iaitu di kawasan ubun-ubun di mana ini menandakan kita tidak akan sempat untuk menemui waktu Asar keesokan harinya.

~ Tanda akhir

Akan berlaku keadaan di mana kita akan merasakan satu keadaan sejuk di bahagian pusat dan ianya akan turun ke pinggang dan seterusnya akan naik ke bahagian halkum.

Ketika ini hendaklah kita terus mengucap kalimah syahadah dan berdiam diri dan menantikan kedatangan malaikatmaut untuk menjemput kita kembali kepada Allah SWT yang telah menghidupkan kita dan sekarang akan mematikan pula.

KESIMPULAN

Sesungguhnya marilah kita bertaqwa dan berdoa kepada Allah SWT semoga kita adalah di antara orang-orang yang yang dipilih oleh Allah yang akan diberi kesedaran untuk peka terhadap tanda mati ini semoga kita dapat membuat persiapan terakhir dalam usaha memohon keampunan samada dari Allah SWT mahupun dari manusia sendiri dari segala dosa dan urusan hutang piutang kita.

Walaubagaimanapun sesuai dengan sifat Allah SWT yang maha berkuasa lagi pemurah lagi maha mengasihani maka diriwatkan bahawa tarikh mati seseorang manusia itu masih boleh diubah dengan amalan doa iaitu samada doa dari kita sendiri ataupun doa dari orang lain.

Namun ianya adalah ketentuan Allah SWT semata-mata.

Oleh itu marilah kita bersama-sama berusaha dan berdoa semuga kita diberi hidayah dan petunjuk oleh Allah SWT serta kelapangan masa dan kesihatan tubuh badan dan juga fikiran dalam usaha kita untuk mencari keredhaan Allah SWT samada di dunia mahupun akhirat.

RINGKASAN

~ 100 hari : Seluruh badan rasa bergegar.

~ 60 hari : Pusat rasa bergerak-gerak.

~ 40 hari : Daun dengan nama orang yang akan mati di arash akan jatuh dan malaikat maut pun datang kepada orang dengan nama tersebut lalu akan mendampinginya sehingga saat kematiannya. Kadang-kadang orang yang akan mati itu akan merasa atau nampak kehadiran malaikat maut
tersebut dan akan sering kelihatan seperti sedang rungsing.

~ 7 hari : Mengidam makanan.

~ 5 hari : Anak lidah bergerak-gerak.

~ 3 hari : Bahagian tengah di dahi bergerak-gerak.

~ 2 hari : Seluruh dahi rasa bergerak-gerak.

~ 1 hari : Terasa bahagian ubun bergerak-gerak di antara waktu subuh dan asar.

~ Saat akhir : Terasa sejuk dari bahagian pusat hingga ke tulang solbi (di bahagian belakang badan) Seelok-eloknya bila sudah merasa tanda yang akhir sekali, mengucap dalam keadaan qiam dan jangan lagi bercakap-cakap.

Untuk pengetahuan semua, pada hari ke-44 air mani lelaki dan telur wanita bercantum, Allah s.w.t. telah mencampurkan sekali tanah yang akan menjadi kubur kita nanti.

Apa yang baik dan benar itu datangnya dari Allah SWT dan apa yang salah dan silap itu adalah dari kelemahan manusia itu sendiri.

HafizAmri.Com

Duit Tambahan Dengan Hanphone

14 comments… add one

 • liliee

  betul22 hai aku harap 22 la menang undi satu malaysia

 • Bekal lah amalan sebelum kita pulang…

 • tanda-tanda ini supaya mengingatkan kita akan mati, kerana mati itu pasti..

 • Ya Allah, risau jika kita sebagai Muslim tak sedari.

  Ya Allah, risaunya …

 • didy

  Terimakasih untuk artikel yg sangt bermanfaat ini.semoga kita saat meninggal dengn khusnul hotmah..aamiin

 • jon

  Imam Ghazali rahimahullah diriwayatkan memperolehi tanda ini sehinggakan beliau mampu menyediakan dirinya untuk menghadapi sakaratulmaut secara sendirian.

  Beliau menyediakan dirinya dengan segala persiapan termasuk mandinya, wuduknya serta kafannya sekali cuma ketika sampai bahagian tubuh dan kepala sahaja beliau telah memanggil abangnya iaitu Imam Ahmad Ibnu Hambal untuk menyambung tugas tersebut.

  Beliau wafat ketika Imam Ahmad bersedia untuk mengkafankan bahagian mukanya.,

  KALAU MCM NI MANA SAH KAPAN TU.

  MATI ITU SENDIRI PENYEBAB HADAS BESAR.

  WALAU ORG ITU DAH MANDI HADAS, DAH AMBIK WUDUK, TIBA2 DIA MATI, DIA KENA MANDI HADAS LAIN. SBB MATI ITU SENDIRI PENYEBAB HADAS BESAR,
  MACAM HUBUNGAN SEKS PENYEBAB HADAS BESAR,
  MATI JUGA PENYEBAB HADAS BESAR.

  Konfius ni, betul ke tanda2 ni. Sedangkan Allah berkata itu adalah urusan Allah.
  Takut2 dok asyik dengan tanda ni belum datang, tiba2 dijemput .. Nauzubillah..

  Ya Allah.. Matikanlah kami dalam sepenuh Iman kepada Mu Ya Allah. Kepada RasulMu Ya Allah…

  • mohd

   “Konfius ni, betul ke tanda2 ni. Sedangkan Allah berkata itu adalah urusan Allah.
   Takut2 dok asyik dengan tanda ni belum datang, tiba2 dijemput .. Nauzubillah..”
   kalau nak tau betul tak tanda2 ni kena tgk dari mana dapat sumber dia. Kalau bukan dari sumber yang sahih jgnlah ambil berat sgt.. cerita pasal imam Ghazali dan imam Ahmad tu rasanya ada konfius sikit sebab imam Ghazali lahir 450h meninggal 550h, Imam Ahmad pulak lahir 164h meninggal 241h.. mereka tak hidup dalam 1 zaman.
   macam mana pun mati adalah sesuatu yang pasti,cuma bila masanya adalah menjadi rahsia Allah..Jgn dikaji bila kita akan mati tapi kajilah adakah kita telah buat persediaan yang cukup untuk menghadapi mati…

 • dinda

  Ini artikel memang bermanfaat tetapi membuat saya menjadi Takut. Bagaimana sarannya ?

 • DEFFUL

  LATATTAHARAQU ILLA BIIZNILLAH……………

  Betul kawan,,jangan mengkaji yang yang lain kajilah diri sudah siapkah kita kembali kepadanya

 • nanirasjid@yahoo.com

  alhamdulilah yang telah memberi kan terimakasih amin ya alloh mudah mudahan allah sllu memberikan yang terbaik untuk umatnya amin ya alloh

 • norhaslinda

  sesungguhnya kuasa allah memang tidak ternilai…

 • salleh

  maaf. .saya ade bertanya pada ulamak2 dan guru2 agama. .tanda2 ini tidak wujud. .dan imam ghazali tidak mati dengan cara itu. .dalam keghairahan kita berdakwah. .hatus di ingat. .jangan tangkap muat. .sila rujuk mereka2 yang pakar dahulu. .jika semua tangkap muat maka akan bekembanglah ajaran sesat. . yg mana tanpa usul periksa mereka terus percaya. .

 • muhammad zikri bin jafridin

  Allah tu maha adil walapun dosa kita sebesar mne pun pintu taubat setiasa terbuka untk kita semua .atau kita sje tk sedar asyid menimati kedunia ni .ya allah ka sedar kan lh umat2 islam ni ya allah yg makin jauh terlajur ya allah dan kepada mu lh kami semua kembali ya allah

 • sesungguh nya hanya allha yg tahu,kapan kita akan di panggil nya

Leave a Comment