Tips Menduduki Peperiksaan

Helpful Tips

Memandangkan sekarang waktu exam dah nak dekat terutamanya untuk pelajar universiti, masing-masing sudah risau dan memulakan persiapan untuk menghadapi exam tersebut. Saya rasa pelajar sekolah, kolej, u dan sebagainya pasti mempunyai tips atau cara mereka sendiri dalam membuat persiapan peperiksaan. Saya ingin berkongsi sedikit sebanyak tips untuk mengenai exam untuk mengelakkan kita daripada “rushing” atau bimbang.

  • Doa – baca doa ketika ingin keluar rumah pada hari peperiksaan. Baca doa ketika ingin memulai menjawap kertas soalan. Berdoalah kepada Allah supaya urusan kita dipermudahkan.
  • Fahami soalan – baca soalan dengan teliti sebab kadang-kadang kita tertinggal point penting. Jadi adalah lebih baik jika fahami soalan tersebut sebelum menjawab. Selepas tu, boleh mulai jawap soalan.
  • Fokus – kadang kala apabila tengah duduk exam, fikiran boleh melayang juga. Itu maknanya nya kita tak dapat nak fokus atau mungkin kita tak tahu macam mana nak jawap oleh itu fokus itu kian hilang. Cuba fokus dan tumpukan kepada jawapan exam yang harus dibuat.
  • Tenang – jangan bawa masalah ke ruang peperiksaan, kerana ia berkemungkinan akan menganggu kita untuk menjawap exam dengan lebih baik. Sepatutnya dapat “A” tapi dapat “B” pula. Jadi, perlu lebih tenang agar dapat jawap exam dengan lebih rilex dan memudahkan minda kita berfikir.
  • Atur masa dengan baik – kadang-kadang kita tak sempat nak jawap semua, sebab tidak cukup masa. Jadi, agihkan masa untuk setiap soalan agar semua soalan dapat dijawab.
  • Study awal dan last minit – bagi saya yang ini bergantung pada diri masing-masing juga. Setiap pelajar mempunyai cara tersendiri dalam mengulangkaji. Tapi adalah digalakkan untuk tidak study last minit.
  • Bawa peralatan yang penting – jangan lupa bawa pensil case dan kalkulator, ic , kad matrik dan yang lain-lain diperlukan.

Kongsikan tips anda juga ok 🙂
Goodluck untuk semua yang akan menduduki peperiksaan.. Dan selamat bercuti juga kepada pelajar sekolah..  🙂

bunting-murah

Comments

13 comments… add one
  • saya kalau ada exam mesti malam tido x lena

  • Tidur awal…take a good rest sebelum exam

  • yakin pada usaha yang telah dilakukan
    dan banyak2 berdoa
    insya-allah akan dimakbulkan cita2

  • Izzuddin Fauzi

    Persediaan nak exam… Tawakal…. Dah satu sem / tahun belajar takkan esok baru nak mengulangkaji…

  • Joe

    Slip periksa jgn lupe bawak. Free free kene balik amik slip kalau tertinggal. Tak perlu nak join discussion mase tunggu kat depan pintu dewan periksa. Discussion macam nie boleh buat otak korang kene shock kalau terdengar something yg korang belum bljr. Kalau dah shocked, habisla…

  • Tips yang bagus di amalkan olah student-student

  • blackrosehunter

    aku tak suka exam..haha

  • suri

    jika sy mesti sblum malm pekser tu kmi jarang tdo awl hiii..

  • suri

    masa inilah nak tahu sejauh mana kefahaman kita ttg apa yg pensyarah ajarkan hee..tpi klu bijak hargai masa mmg mrka antara org yang berjaya mendapt keputusan yg terbaik nnti.

  • Wan Mohd Hafiz

    Time kat U dulu memang suka study last minit. Tulah yang pernah repeat paper tu. 🙂

  • Masa sekolah ku dah tamat bro..

  • Zida

    Dulu kat dalam blog sendiri banyak sangat kongsi-kongsi tips nak exam macam ni. Tapi diri sendiri pun tak terikut, hasilnya, dapatlah dilihat semasa exam minggu lepas.

    -.-

  • Nul Asmin

    Elakkan study last minit sebab pelajar cemerlang always prepare awal before exam…

Leave a Comment