Panduan Menjaga Bateri Laptop/Netbook

Gambar Hiasan

Gambar Hiasan

Kadang-kadang bateri laptop/netbook kita capat habis padahal masih baru menggunakannya. APakah punca bateri menjadi lemah dan mudah habis walaupun sudah di cas? Pernahkah kita ambil berat akan panduan menjaga bateri? Jika tidak, anda perlu tahu bagaimana menjaga bateri agar ia tahan lebih lama. Berikut merupakan tips ringkas berkenaan penjagaan bateri:

1) Bateri anda Masih Berada dalam Keadaan baru – Pastikan bateri anda kosong sepenuhnya apabila pertama kali anda menggunakannya.

2) Setelah itu, tanpa perlu‘ON’ laptop, caj bateri selama 8 jam. Jika penanda di laptop mengatakan bateri sudah penuh, teruskan cas sehingga 8 jam.

3) Selepas 8 jam caj laptop, cabut charger/adapter dari laptop anada. Dan dengan hanya menggunakan bateri, guna laptop sehingga bateri hampir habis kerana ia akan menetapkan berapa banyak kuasa yang boleh disimpan dalam bateri tersebut.

4) Nextime, anda boleh mengecasnya seperti biasa iaitu sehingga indicator/penanda menunjukkan bateri sudah penuh. ^_^

Tabiat yang perlu dielakkan:

1) Anda perlu Elak dari selalu mengecas laptop/netbook anda. hal ini kerana Satu bateri laptop mempunyai jangka hayat lebih kurang 300 ke 500 pusingan cas.anda boleh
mencabut charger, dan gunakan kuasa bateri dan kemudian gunakan charger balik adalah satu pusingan. Adalah dinasihatkan anda jangan menggunakan kuasa bateri sehingga habis sepenuhnya. Tinggalkan sekurang- kurang 5% dari kuasa yang ada.
Adalah lebih baik jika anda menggunakan bateri selama satu jam kemudian cas balik penuh (ini dikira satu pusingan), dari menggunakan bateri 10 minit dan cas balik
5 minit (ini dikira satu pusingan)

2) Pastikan bateri anda habis kuasa sepenuhnya setiap 30 pusingan.Kemudian cas semula. Ia akan membantu menetapkan kadar kuasa bateri.

Jom tengok kejap !! Untung-untung nasib dapat barang murah, rm 1.90 pun ada...

3) Sekiranya anda tidak mahu menggunakan bateri untuk lebih dari 3 minggu, pastikan anda menyimpan sekurang kurangnya 50% kuasa dalam bateri itu.
Jika anda tinggalkan dengan kuasa yang penuh, bateri akan kembung dan tidak berkemampuanmenyimpan banyak kuasa lagi. Apabila laptop/nnetbook anda tidak menyimpan kuasa langsung,kemungkinan bateri tidak boleh dicas semula pada masa akan datang.

4) Elak kepanasan- Kepanasan boleh mengurangkan kapasiti menyimpan kuasa bateri. Jangan guna laptop di permukaan yang memerangkap haba seperti kain, kusyen, kulit, sofa, peha anda, selimut dan lain lain.
Gunakan notebook cooling pad dan pastikan permukaan yang anda gunakan tidak mempunyai habuk.

5) Elakkan terlebih cas (overcharging) – Overcharging akan mengakibatkankepanasan dan mengurangkan kualiti bateri. Anda boleh cabut charger bila ‘indicator’ di laptop/netbook anda apbila bateri penuh.s

Comments

0 comments… add one

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.