Pengalaman Temuduga Saya Yang Sangat Memalukan!

Antara barang yang cepat Sold Out dan berebut rakyat marhaen beli Lihat Sini


Kisah Hakim Kongsikan Pengalaman Beliau Ketika Sesi Temuduga

Setiap orang yang sudah bekerjaya mempunyai pengalaman temuduga masing-masing. Semestinya ia memberikan pengajaran dan pembelajaran yang besar terhadap diri masing-masing.

Pengalaman temuduga yang sempurna tidak semestinya datang pada sesi temuduga yang pertama, mungkin ia perlukan sesi berulang kali sehingga seseorang individu itu mahir di dalam selok belok temuduga.

Hari ini saya ingin kongsikan pengalaman yang dilalui oleh Hakim yang saya rasakan ia sesuatu yang unik untuk dikongsi. Pengalaman setiap orang di dalam sesi temuduga sangat berbeza, dan setiap yang laluinya mempunyai nilai pengajaran yang berlainan dan seronok untuk dikongsi.

Kata beliau, “Saya tidak akan pernah lupa sesi temuduga yang satu ni, ia amat memalukan diri saya dan saya belajar sesuatu yang amat besar darinya!”

Kisah ini berlaku pada tahun Mac 2016.Hakim merupakan seorang graduan fresh graduate di sebuah universiti tempatan.Seperti biasa, selepas sahaja tamat belajar.Dia terus sibukkan dirinya mencari & memohon kerja sebanyak yang mungkin dengan memohon pelbagai jenis syarikat yang menawarkan pekerjaan.

Saya bertanya “kenapa anda lakukan perkara seperti itu?”

Hakim, “Sekarang lambakan graduan buatkan orang seperti saya ni susah mencari kerja. Sebab tu saya mohon sahaja apa yang ada. Janji dapat kerja.”

Dia meneruskan cerita, kisahnya bermula dengan mendapat satu panggilan daripada sebuah syarikat swasta, “Hai, selamat pagi Encik Hakim, anda telah membuat permohonan di syarikat kami blablabla….Sila datang pada hari isnin minggu hadapan untuk ke sesi temuduga”.

Setelah sekian lama menganggur, itu kali pertama Hakim mendapat panggilan untuk ke sesi temuduga.Ia merupakan peluang keemasan yang tidak boleh disia-siakan.

Bermulanya hari dimana hari-hari dia membuat ulangkaji pelajaran yang dibelajarnya, mengkaji syarikat, melayari internet untuk mengetahui pakaian temuduga yang sebenar dan banyak lagi untuk memastikan dia dalam keadan 100% bersedia.

Hakim :“Saya rasa, bila saya lakukan perkara tu, ianya satu perkara yang betul. Tetapi banyak kesilapan yang telah saya buat.”

See also  Cara Menghadapi Temuduga Kerajaan Dengan Mudah

Saya, “Apa kesilapan yang disesali sangat tu?Kongsikan kepada saya.”

Hakim, “Nanti dulu, saya nak sambung ceritakan kisah ini, ceritanya bertambah lagi menarik.”

Sudah siap mengkaji dan READY dengan segala persiapan. Hakim sambung ceritanya, “Hari yang ditunggu-tunggu sudahpun tiba, saya pergi berjumpa dengan pihak HR dan menunggu nama untuk dipanggil”

“Muhammad Hakim Bin Roslan!”Sapaan tegas dari pegawai HR berkenaan.

“Ketika saya disapa begitu dengan begitu tegas, apabila sebelum tadi berasakan diri dalam keadan total bersedia, terus rasa gementar dan mula rasakan sedikit beremosi, bayangkan la kita datang dengan senyuman tetapi dilayan sebegitu rupa?”

SESI TEMUDUGA BERMULA

Ia mempunyai 3 individu yang menjadi panel temuduga pada hari berkenaan. Seorang berbangsa India, dan dua lagi berbangsa Melayu, seorang wanita dan seorang lagi lelaki.Permulaan sesi temuduga bermula dengan panel wanita itu mengeluarkan tangannya untuk bersalaman dengan Hakim.

Hakim, “Maaf, saya tidak bersalaman dengan seorang wanita yang bukan mahram.” Saya menolaknya dengan memberikan balasan senyuman yang manis.

Panel Wanita, “Belum apa-apa awak ingin mengajar saya?”

Itu jawapan dari panel temuduga tersebut.

Perbualan pertama mereka yang sudah menganggu emosi, Hakim menceritakan dia tidak dapat mengawal emosi pada ketika itu dan mula menunjukkan tindak balas yang negatif. Ia tidak terhenti disitu, Panel Wanita berkenaan menyuruh saya duduk dan bertanya lagi :

“Seorang graduan fresh graduate, tapi mahu mengajar orang lain pula. Ceritakan pengalaman apa yang awak ada?”

Hakim,“ Bukan niat saya untuk mengajar sesiapa di dalam sesi ini, tetapi saya cuma menyatakan perkara yang benar. Sama ada Puan boleh menerimanya ataupun tidak, itu terpulang kepada Puan.”

Hakim memberitahu dia menjawab soalan berkenaan dengan keadaan yang tegas.

Soalan demi soalan datang daripada panel kedua dan ketiga yang membuatkan Hakim merasakan ia adalah satu sesi seperti di dalam gelanggang perdebatan.

  • Rahsia suri rumah dapat barang murah setiap hari LIHAT SINI <<==

Hampir 30 minit sesi itu berlangsung. Panel mengakhiri, “Okay sampai sini sahaja sesi temuduga kita, nanti pihak kami akan memberikan jawapan kepada anda dalam masa yang terdekat ini.” Ketiga-tiga ini yang sebentar tadi memberikan suasana yang tegang, tiba-tiba mengakhiri dengan sedikit tawa dan senyuman.

See also  Rahsia Lulus Temuduga Kerajaan

Hakim memberitahu dia sangat bingung dan hairan.Dia akhiri temuduga dengan bersalaman dengan panel-panel temuduga lalu berlalu pergi.

 

4 Hari Menunggu Jawapan

Hakim memberitahu selepas8 hari dia menunggu jawapan daripada pihak syarikat berkenaan, satu emel sampai ke peti masuk emelnya memberitahu bahawa beliau tidak layak dalam mengisi jawatan kekosongan yang ditawarkan di syarikat berkenaan.

Hakim cuba bertindak profesional dengan membalas emel berkenaan dengan meminta maklum balas mengenai kesilapan yang telah dilakukan, mungkin ia dapat dijadikan sebagai pelajaran baru buatnya. Kerana jika dilihat pada segi keputusan dan penglibatan di Universiti, ia lebih dari layak untuk mengisi jawatan kekosongan tersebut.

Dan emel yang ditunggu maklum balasnya sudah terbalas…

Maklum Balas Daripada Syarikat

Hakim memberitahu, isi emelnya bertulis :

“Salam hormat kepada Encik Muhammad Hakim, saya mewakili pihak pengurusan sumber manusia ingin menyatakan Tahniah kerana anda salah seorang yang terpilih ke sesi temuduga.

Buat pengetahuan Encik Hakim, beberapa orang yang terpilih di dalam sesi temuduga tempoh hari merupakan mereka yang diteliti setiap infonya seperti penghantaran resume, keputusan dan penglibatan di universiti, pemakaian ketika temuduga,  dan beberapa lagi perkara yang lain yang banyak aspeknya untuk diberitahu.

Semua calon yang datang merupakan individu yang LAYAK untuk mengisi kekosongan jawatan ini apabila diambil kira pada aspek permulaanya.Sebagai seorang fresh graduate, saya berbesar hati untuk berkongsi kepada Encik Hakim mengapa anda tidak terpilih untuk mengisi kekosongan jawatan ini.

Ini adalah kerana ketika sesi temuduga itu berlangsung, setiap panel temudugadiberitahu untuk mewujudkan suasana yang boleh menganggu emosi Encik Hakim untuk melihat sejauh mana sikap Encik Hakim dalam memberikan respon dalam satu-satu suasana yang negatif.

Ini kerana syarikat kami dikenali dengan syarikat yang berkerja dengan tekanan yang agak tinggi dan mempunyai ramai pelanggan yang agak cerewet untuk diatasi.

See also  Kepentingan Membina Keyakinan Diri Untuk Temuduga

Saya rasa Encik Hakim faham kenapa kami menolak untuk mengambil Encik dan sekali lagi, saya mewakili daripada pihak syarikat mengucapkan terima kasih sekali lagi kerana sudi datang ke sesi temuduga dan selamat maju jaya.”

============

Selesai sahaja Hakim membaca emel berkenaan, dia terus menepuk dahi dan berasakan dirinya amat bodoh ketika itu. Hakim akhiridengan pesanan :

“Saya rasakan selama ini saya sudah melakukan semuanya dalam keadaan yang baik, tetapi saya silap. Cuma satu kesilapan yang saya tidak sedar membuatkan semuanya menjadi satu perkara yang sia-sia.

Dan Alhamdulilah apabila saya melalui satu pengalaman kegagalan temuduga ini, tidak disangka-sangka saya menjumpai iklan Jobkartel mengenai Software Online Resume & Ebook Premium khas daripada keluaran mereka.Untuk mengelakkan kegagalan buat kali kedua.Saya cuba memilikinya.”

Review Ringkas Dari Hakim

Saya nak beritahu kepada sesiapa yang sedang mencari kerja ataupun sudah mengalami beberapa kali kegagalan dalam temuduga. Anda di luar sana memang sangat memerulkan apa yang mereka tawarkan ini. Serious cakap, memang sakit bila kena reject!

Untuk software ni, ini pertama kali saya cuba buat resume menggunakan secara online. Sebelum ini saya gunakan cara lama buat resume, sekarang saya ingin mencuba gunakan resume yang infografik. Masukan je info, pilih template, generate! Senang gila.

Ebook? Inilah pertama kali dalam dunia saya sendiri, saya membeli ebook dan software dengan harga RM100! Tahu tak dua ebook ni berapa muka surat? Melebihi 120 muka surat! Selalu Ebook orang jual RM100 ada 20-30 muka surat je. Yang paling penting, selepas ni tak payah penat-penat nak pergi search sana-sini dan mengambil masa berhari-hari untuk membuat persediaan untuk sesi temuduga.

Bila saya baca kesemua isi kandungan dalam Ebook ini, saya rasa selepas ini saya tidak lagi buat kesilapan bodoh macam sesi temuduga yang lepas!Sarat dengan info dan maklumat penting yang sangat diperlukan untuk orang macam saya. Thanks JobKartel!

Join Affiliate Shopee Percuma Klik - AFFILIATE SHOPEE
0 comments… add one

Leave a Comment