Blog-blog Paling Popular di Malaysia

Aktiviti berblogging adalah salah satu yang giat dijalankan di Malaysia. ada yang melakukannya sebagai hobi, ada untuk menjana wang, menyebarkan berita. Oleh itu, ada bloggers yang turut menjadi ikutan ramai. Di sini penulis ingin memperkenalkan beberapa blogger yang dikenali di Malaysia.

Apakah kehebatan memiliki blog yang popular?

Laman blog boleh dianggap seperti hartanah online. Sepertimana sewa di tanah yang dikelilingi pembangunan, begitu juga pengiklanan lebih baik di laman-laman ikutan ramai. Peluang mendapat pendedahan itu lebih tinggi. Bagi blogger laman tersebut pula, peluang menjana rezeki juga adalah tinggi.

 

1. Malaysia Kini

Bukan sekadar subah blog, Malaysia Kini adalah antara alternatif unutk mendapatkan berita. Hasil berita surat khabar dan media utama yang dikatakan sering berat sebelah membuatkan para rakyat mencari sumber maklumat bebas seperti laman ini.

 

2. Beautifulnara.com

Hiburan dan gosip bagaikan teman sejati, berpisah tiada. Bermodalkan itu, serta kepantasan mendapatkan cerita baru, Beautifulnara terus mekar di persada industri blogging.

 

3. MyNewsHub.my

Juga seperti Malaysiakini, MyNewshub.my memaparkan berita alternatif. Ia juga mempunyai forum untuk perkongsian daripada orang ramai.

 

4. Paultan.org

Mungkin anda tidak pernah mendengar blog ini, namun ia merupakan salah satu contoh niche blog yang berjaya. Niche blog merupakan blog-blog yang tertumpu pada satu topik tertentu. Paultan.org adalah khhusus untuk berita automotif.

5. PenPatah

Pen Patah Blog menerbitkan kumpulan dan koleksi berita-berita pelik serata dunia internet. Antara artikel terbitannya adalah #’OHMYMALAY : PEKERJAAN KHAS UNTUK ZOMBIES DAN HANTU?’ , ‘Kerongsang Yang Berbentuk Tahi Burung Merpati Pada Harga RM 7,900 Sebutir’ , dan ‘Apabila Seekor Ular Makan Seekor Ular Yang Lain’.

6. ROTIKAYA

Begitu seperti beautifulnara, ROTIKAYA juga memaparkan berita-berita terkini selebriti-selebriti popular tanah air.

 

7. OhBulan!

Juga sedikit seperti ROTIKAYA dan Beautifulnara ( Banyak juga blog gosip), OhBulan memberi sedikit kelainan dengan memaparkan berita bukan sahaja selebriti tanah air, tetapi drama, filem dan pelakon Hollywood, K-Wave, dan Sinetron.

8. Amanz.my

Pada peminat teknologi, selain daripada laman Lowyat.net, sudah semestinya Amaz.my menjadi laman perhentian mereka.Menyajikan pelbagai berita aplikasi web atau luar talian, produk-produk keluaran terbaru, serta penglibatan syarikat-syarikat teknologi dan telekomunikasi dengan industri luar, ia merupakan satu kemestian sebagai ikutan bagi sesiapa yang berada dalam industri teknologi Malaysia.

 

9. Denaihati

Pada asalnya sebuah blog peribadi , blog denaihati sebenarnya banyak berkongsi maklumat yang boleh menjadi rujukan ramai. Ia pernah dinobatkan sebagai Best Personal Blog 2013 dan Most Creative Blog 2013.

 

10. Ben Ashaari

Bagi para blogger, Ben Ashaari tidak perlu diperkenalkan lagi. Beliau boleh dianggap salah satu ‘sifu’ blogging terkemuka di Malaysia. Kehebatannya terletak pada kemampuannya menghasilkan entri yang banyak sehari. Bak pepatah Inggeri, ‘Practice makes perfect’, ini menjadikan hasil penulisan sifu Ben Ashaari semakin unik, menghasilkan ramai ikutan, terutamanya daripada kalangan blogger sendiri.

 

Terdapat banyak lagi blog-blog yang semakin menjulang naik berikutan rakyat Malaysia semakin peka dan mahir dalam penggunaa teknologi dan internet. Setiap kategori tersebut mampu meraih pengikut dan peminat yang tersendirinya. Mengikut perhatian, blog-blog boleh dikategorikan seperti berikut:

1. Blog Berita:

Menyediakan berita-berita alternatif mengikut cita rasa pembaca. Ada yang berkemungkinan berat sebelah, namun besar jumlah adalah neutral.

2. Blog Peribadi:

Kebiasaannya persoalan kehidupan harian, tutorial yang pernah dilakukan, dan lain-lain pengalaman hidup.

3. Blog Khusus (Niche):

Teknologi, automotif, sosiologi, boleh jadi ilmiah mahupun statistikal, ia bertuga menyebarkan berita yang menjadi ikutan tertentu berbanding blog-blog lain yang lebih umum.

4. Blog Gosip dan Hiburan.

Walau bagaimana ingin kita elakkan, selebriti-selebriti bagaikan satu spesis asing bagi rakyat biasa, dan seringkali kita dahagakan berita-berita sensasi daripada dunia tersebut.

 

 

Comments

10 comments… add one
 • Interesting…

 • Ever Link Reply

  Good info..

 • Roslan Link Reply

  Banyak juga blog-blog tu yang tak pernah dengar lagi…

 • ooooo baru tahu beberapa blog yang famous
  terima kasih atas infonya

 • Perkongsian menarik tuan.

 • banyak lagi blog yang famous dan mungkin boleh dikemas kini.

 • frankfinancial Link Reply

  DAPATKAN PINJAMAN ANDA DALAM AKAUN BANK ANDA DALAM 24 JAM MOHON SEKARANG

  Hello, Adakah anda memerlukan pinjaman dari syarikat yang paling dipercayai dan boleh dipercayai
  di dunia? jika ya maka hubungi kami sekarang untuk kami menawarkan pinjaman kepada semua
  kategori pencari sama ada syarikat atau untuk kegunaan kakitangan. kami menawarkan
  pinjaman pada kadar faedah 3%, Hubungi kami melalui e-mel:

  (1) Nama Penuh
  (2) Alamat Penuh
  (3) Negara
  (4) Umur
  (5) Pekerjaan
  (6) Beritahu nombor telefon
  (7) S3ks:
  (8) Jumlah Pinjaman yang diperlukan:
  (9) Tempoh Pinjaman

  Email kami di:

 • fundsking Link Reply

  PINJAMAN FAST AND AFFORDABLE AT 3% KADAR FAEDAH MOHON SEKARANG

  Adakah anda memerlukan pinjaman segera kami menawarkan pinjaman di seluruh dunia untuk yang memerlukan pinjaman peluang perniagaan yang anda mempunyai yang cari adalah di sini lagi. e-mel kami
  BORANG PERMOHONAN PINJAMAN
  1) Nama Penuh:
  2) Jenis Kelamin:
  3) Jumlah Pinjaman Diperlukan :.
  4) Tempoh Pinjaman:
  5) Negara:
  6) Alamat Rumah:
  7) Nombor Telefon:
  8) Pendapatan Bulanan:
  9) Pekerjaan:
  ) Yang adakah anda di sini tentang kami.

  Selamat sejahtera.

 • sastriahotel Link Reply

  Terima kasih admin, list blog yang berguna dan banyak info-info menarik.

 • Perkongsian yg menarik 👍

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.