Cara Mengatasi Stress Dan Tekanan

Antara barang yang cepat Sold Out dan berebut rakyat marhaen beli Lihat Sini

imagesTekanan atau stress memang terjadi dalam kalangan manusia. Palbagai faktor yang menyebabkan berlakunya tekanan seperti masalah percintaan, keluarga, rakan-rakan, kerja dan sebagainya. Jika anda inginkan kehidupan yang gembira, anda haruslah bijak mengatasi perasaan tersebut.

Berikut merupakan panduan mengatasi tekanan iaitu:

 • Rahsia suri rumah dapat barang murah setiap hari LIHAT SINI <<==
 • Jangan tinggal solat – Sebagai seorang umat islam, kita hendaklah melakukan perkara yang wajib dilaksanakan dan meninggalkan perkara yang salah. Dirikan lah solat lima waktu dan tingkatkan ibadah sunat akan membuat hati menjadi lebih tenang. Berdoa lah kepada Tuhan agar diberikan petunjuk dan masalah duniawi dapat diselesaikan dengan baik.
 • Positif – Semua orang senang untuk mengatakan “saya seorang yang positif” tapi sebenarnya susah hendak dilakukan. Untuk menjadi seorang yang positif, kita hendaklah kuatkan semangat diri dan yakin bahawa segala yang berlaku ada hikmahnya. Fikirlah yang baik dan jadikan lah diri kita sebagai seorang yang berani menerima dan mahu mengubah untuk menjadi lebih baik. Tambahan lagi, tiada siapa yang dapat mengubah diri anda selain daripada kemahuan anda sendiri.
 • Kawal emosi – Biasanya, tekanan akan menyebabkan mood menjadi tidak menentu. Adakalanya anda bermasam muka dan ada masanya anda akan marah secara tiba-tiba. Situasi tersebut adalah bergantung apa yang kita hadapi dan alami. Namun, semua itu tidak akan menyelesaikan masalah oleh itu adalah lebih baik jika kita mengawal emosi agar diri menjadi lebih tenang dan tidak mengikut perasaan.
 • Ambil masa anda – Luangkan masa untuk bersendirian dan tenangkan fikiran anda yang sedang bercelaru tersebut. Anda boleh pergi ke tempat yang anda rasa boleh menenangkan fikiran anda disamping mencari penyelesaian terhadap situasi yang berlaku. Dengan bersendirian anda mampu berfikir dengan lebih baik dan mengurangkan perasaan tekanan tersebut.
 • Luangkan masa dengan keluarga dan rakan anda – Ketika menghadapi tekanan, keluarga adalah penyembuh utama segala kedukaan di hati kita. Keluarga sentiasa ada di sisi kita ketika susah dan senang oleh itu bersama mereka adalah sesuatu yang membahagiakan dan mengembirakan. Selain itu, anda juga boleh meluangkan masa bersama rakan anda seperti beriadah dan makan malam bersama. Dengan itu, hati akan menjadi lebih ceria dari sebelumnya.
See also  Pilihlah Untuk Senyum

Diharap melalui panduan yang diberikan, kita dapat bersabar dan tabah dengan apa sahaja masalah yang di alami. Jangan mudah putus asa dan elakkan daripada melakukan perkara yang tidak baik ketika menghadapi tekanan.

Setiap individu mempunyai cara yang tersendiri untuk mengatasi masalah stress atau tekanan, namun pastikan ia adalah cara yang baik dan tidak memudaratkan diri sendiri.

Join Affiliate Shopee Percuma Klik - AFFILIATE SHOPEE
7 comments… add one
 • saya sedang menyimak gan

 • Rina Link Reply

  hidup kian kompleks dan rumit sehingga mudah seka;i orang2 di jaman sekarang ini mengalami stress
  terima kasih atas semua tipsnya, sangat bermanfaat sekali

 • Amalkan gaya cara hidup muslim inyallah stress kurang,

 • yg paling berkesan amik air sembahyang then solat….

 • Satu perkongsian yang amat menarik.

 • Satu perkongsian yang amat menarik. Terima kasih kerana berkongsi tips yang amat berguna ini

 • syireen amerlim Link Reply

  Tertarik dengan tips atasi stress penulis iaitu Jangan Tinggal Solat. Sesungguhnya solat tiang agama. Dengan solat yang khusyuk, hati akan menjadi kuat dan tenang, insyaAllah.

Leave a Comment