Cara Mengawal Emosi Dan Perasaan

controlyouremotionsimpleversion1

Adakalanya kita gagal untuk mengawal emosi dan perasaan kerana masalah yang timbul. Perasaan seperti serba salah, takut dan rasa tidak sedap hati yang berterusan akan menyebabkan anda merasa duka. Oleh itu, anda akan gagal mengawal diri. Memang wajar sebagai manusia untuk beremosi kerana kita mempunyai perasaan, namun ia bukan lah cara yang baik dan tidak akan menyelesaikan masalah. Berikut merupakan antara langkah untuk mengawal emosi dan perasaan:
1. Istighfar dan selawat
Kita selalu diingatkan untuk selalu beristighfar dan berselawat kerana ia akan memberi kebaikan kepada diri kira. Ucapkan selawat dan istighfar dalam sehari dengan itu hati akan menjadi tenang, damai dan terasa mempunyai harapan untuk menghadapi masa yang akan datang. Sukar untuk diungkapkan kata-kata, tetapi setelah mengamalkannya ramai yang boleh mengawal emosi serta perasaan. Selalu ada harapan bagi yang berusaha oleh itu cubalah buat sesuatu yang mendatangkan kebaikan kepada diri anda sendiri.

2. Mengawal minda
Sebagai langkah untuk mengawal emosi, anda hendaklah mengawal minda terlebih dahulu. Emosi datang daripada minda separa sedar oleh itu kita hendak bijak mengawalnya. Untuk mengawal minda separa sedar, anda perlu mencari ketenangan anda sendiri seperti mendiamkan diri dan bertenang. Anda boleh lakukannya paling kurang 10 minit dalam masa sehari. Carilah tempat yang tenang dan jauh dari gangguan oleh itu anda akan merasa lebih tenang dan selesa. Cara yang terbaik adalah berzikir untuk menenangkan hati dan terlepas dari segala kegelisahan emosi.

3. Kawal apa yang anda katakan dan fikirkan
Apabila anda melihat perangai orang lain, kata yang diungkapkan mereka dan apa sahaja anda Cuma perlu fokus tergadap nilai-nilai positif. Hanya fokus kepada kebaikan, bukan keburukan. Hal ini dapat melatih minda separa sedar anda untuk menjadi lebih positif dalam menghadapi sebarang situasi. Berprasangka baiklah dengan orang sekeliling kerana ia merupakan cara yang baik untuk terus hidup positif.

Comments

5 comments… add one
 • suri Link Reply

  salam..
  klu sy suka gak ckp sorg2 haa…tak ketwa sndri pikir betul atas silap tingkah sy sebelum ini

 • suri Link Reply

  benarlah kata org apa2 kena baiki hubungan dg Pencipta moga2 hti akan dpt d ubati.

 • emosi tidak dapat di kawal bila dalam keadaan marah, tips ini baik untuk di amalkan

 • limin Link Reply

  asallam thnk for advice,,,,ytah yg ku alami msane,,,ku msh d hntui oleh masa silam ku,,,ku blum dpt lupakn ksilapan ku dulu,,,,ku blum dpt maaf kn diri ku sndiri.,,,i try the advice,,,

 • hasnur Link Reply

  hurmm..mmang menenang kan thanks for the advice:)

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.