Doa Menghilangkan Mengantuk

Assalamualikum…

Semua orang, apabila memandu kereta terutama untuk perjalanan jauh seperti balik kampung berhariraya, travelling kerana tugas rasmi dan sebagainya, akan merasa mengantuk yang teramat sangat ketika memandu.

Hal ini boleh mengundang padah kerana hanya sedetik sahaja anda terlelap ketika memandu, kemungkinan untuk anda ditimpa kemalangan adalah 99% kerana ketika terlelap itu, otak anda tidak lagi berfungsi dan sedar, mata tertutup dan anggota tangan dan kaki tidak lagi dapat mengawal kenderaan yg dipandu.

Berdasarkan pengalaman saya, sepotong ayat Al Quran di dalam Ayat Qursi boleh dijadikan penawar untuk menghilangkan rasa mengantuk ini.Selain itu boleh diamalkan mengantuk ketika belaja.

Jom tengok kejap !! Untung-untung nasib dapat barang murah, rm 1.90 pun ada...

Potongan ayat tersebut berbunyi

” LA TAKKHUDZUHU SINATUW WALA NAUM…”

(maknanya: “[DIA – ALLAH] TIDAK MENGANTUK DAN TIDAK TIDUR”)
(Sepotong ayat daripada ayat Qursi)

Selain itu, amalan mustajab untuk mengelak berlakunya kemalangan adalah dengan membaca Ayat Qursi 3x sebelum memasukkan gear pertama mahu memulakan perjalanan anda ditambah dengan ayat berikut :

“BISMILLAHIL LADZI LA YADHURUHU MA’ASMIHI SYAIUN FIL ARDHI WALA FISSAMAA’ WAHUWASSAMIUN ‘ALIIMM” 3X.

Semoga Ayat-ayat ini boleh membantu dan boleh kita amalkan supaya kita lebih segar tidak mengantuk lagi untuk melakukan segala perkerjaan.

Dunia Maklumat

Comments

40 comments… add one
  • zaitun Link Reply

    Tkasih. Mmang brksan buat sya

    • riki Link Reply

      bskah antum brkn rujukan ato dalil mengenai doa penghilang kantuk ini…
      maaf sy hanya ingin lbh memastikan sj

  • Mima Link Reply

    Subhanallah.,ketika mengantuk saya baca ayat ini & hasilnyapun terbukti pikiran jernih & tidak mengantuk lagi.,
    terimakasih atas postingannya sngat bermanfaat.,.,

  • Anum Link Reply

    Saja2 try baru kejap td sebab ngantuk sangat depan PC kt ofis..” LA TAKKHUDZUHU SINATUW WALA NAUM…”Sebut dalam 3 kali..Serta merta segar, tiba2 kepala rasa fresh mata pon rasa segar gak! MasyaAllah…terasa macam ajaib pon ada..kenapa la tak pernah tau potongan ayat ni dari sekolah lagi? Rugi saya..huhu…Alhamdulillah terima kasih kongsi ya.. 🙂

  • Saya share dalam blog saya ya. Terima kasih.

  • terima kasih atas informasinya, sangat bermanfaat

  • Devina Link Reply

    It works, bener loh, makasih ya

  • fasya Link Reply

    terima kasih. sangat membantu 🙂

  • zalila Link Reply

    semoga saya tak mengantuk lagi masa malam…..

  • luthfi Link Reply

    terimakasih sharingnya,sangat bermanfaat

  • betul lho gak ngantuk lagi
    aku langsung gak ngantuklagi.

    THANKS YOU

    bye:HARRIS

  • Kerol Link Reply

    Bila ku baca potongan ayat tersebut..terus meremang bulu tengkok aku..mata terus terjaga..tak sangka..alhamdulillah..timekasih

  • iwana a.k.a (wan) Link Reply

    Nak tanya,yang ayat hujung tu NAUM ataupun NAHUMM?…sebab saya tak berapa pandai sangat dengan ayat al-Quran ni.Nak mintak penjelasan,sila Reply Secepat Yang Mungkin. 🙂

  • Junaida Watie Link Reply

    Terima Kasih atas sharing doa2 ni. Rupanya dalam ayat kursyi ada pelbagai manfaat. InshaAllah saya akan amalkan sentiasa. 🙂

  • aditiya Link Reply

    Sangat bermanfaat ketika saya sedang lembur tugas ketika ngantuk jadi lumayan segar kembali,thanks Allah

  • Terima kasih utk perkkngsian yg Sgt berharga!

  • juliana jidi Link Reply

    TQ FOR INFO…LET TRY…

  • rushdina Link Reply

    alhamdulillah….sangat berkesan

  • ain Link Reply

    Alhamdulillah, terima kasih

  • taenggiri Link Reply

    thanks for sharing this tips its really really useful

  • qobiltu…

  • qobiltu…izin mengamalkan…

  • hyati Link Reply

    Trima kasih ats perkongsian ini
    Mohon share ye.

  • tia Link Reply

    alhamdulillah, terima kasih. semoga Allah memurahkan rezeki kamu kena kongsi perkara baik ini

  • terima kasih kerana berkongsi.

  • heri Link Reply

    thanks gan buat informasinya…

  • anis Link Reply

    Alhamdulillah atas kongsiannya 🙂

  • hanie zinnierah Link Reply

    alhamdulillah. syukran ats perkongsian yg diberi. ternyate ayt2 Allah mmg penawar segale poenyakit. moga perkongsian ini mmpu memberikn anda pahale sedeqah.

  • Danish Link Reply

    Syukran jaziilan Ya Habibi

  • DIYANA Link Reply

    TERIMA KASIH..SGT BERMANFAAT

  • maiya humaira' Link Reply

    terima kasih banyak2 . kita dh tak ngantuk time study . doakan spm kita 😉 . ( bkn nama sebenar) srs kita thankful sgt2 . srsly,thank youuuuuuuuuu ;))

  • maiya Link Reply

    sgt mmbntu . saya spm this yr and this website helps a lot. thank you 😉 pray for me n my friends 🙂

  • tasha🌸 Link Reply

    masyaallah xsangka ☺️ selalu otp smpai kul9 je sbb ngantuk lepastu try baca ayat kursi ttbe hilang rase ngantuk ✨ rasa cam ajaib pun ade gakk 😊 tq yaa

  • Nurul Syahirah Link Reply

    Yg ayat tambahan tu dari surah mana eh?

    • Dragonkingz Link Reply

      Yang 2 Bukan Petikan Dari Surah… Tapi Yang 2 Adalah Zikir… Zikir Penenang…

  • Menarik sekali artikelnya

  • sya mohd Link Reply

    Alhamdulillah terima kasih betul2 mujarab..

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.