Haid Dan Penyelesaiannya

 

Kebanyakkan perempuan/wanita/ muslimah (wanita Islam) tidak berapa perasan atau lebih malang lagi jika mereka memang tak tahu menahu tentang perkara ini.

Ilmu Fekah khususnya BAB HAID yang berkaitan dengan diri wanita itu sendiri amat kurang dikuasai atau difahami secara menyeluruh oleh kebanyakkan wanita Islam… kenapa hal ini boleh terjadi?

Amat susah untuk mencari seorang guru/ustazah/ yang betul-betul pakar dalam bab ‘Orang-orangPerempuan ini’ kecuali terpaksa@mesti dirujuk kepada lelaki/ustaz- ustaz yang bernama LELAKI jugak,

Contohnya saya yang paling simple : Bila ditanya kepada kebanyakkan wanita Islam : “Adakah wajib bagi seorang wanita Islam menqhada’kan solat mereka yang ditinggalkan ketika haid?” pastinya kita akan mendengar jawapan daripada kebanyakkan mereka mengatakan:

“Alaa…itu soalan mudah jee..bila datang period’ maka solat tuu tak perlu qadha, yang perlu qadha hanya puasa jee..itulah yang mereka belajar sejak mula-mula’bergelar wanita’ dulu”

Jika dibuat pantauan nescaya jawapan seperti di ataslah yang akan kita jumpa,

Sebenarnya TAK SEBEGITU MUDAH bagi seorang muslimah nak meninggalkan solat mereka walaupun dirinya didatangi haid!!! sekalipun.

Hal ini boleh dirujuk di dalam kitab Ihya’ Ulumuddin karangan Hujjatul Islam Imam Al-Ghazali yang mashur. Kitab yang padanya ada ilmu yang berkaitan Tasauf dan padanya juga perbahasan Fekah yangluas, inilah bukti kehebatan ulama’ terdahulu.

Dalam BAB TIGA : ” Fi adab Mua’sharah Wama Yujzi Fi Dawamun Nikah…”Perkara YANG KETUJUH disebut dengan jelas dalam kitab tersebut :

PERKARA YANG BERKAITAN DENGAN HAID :

Penjelasan (bayan) terhadap solat yang perlu diqadha bagi perempuan yang didatangi haid :

1. Jika perempuan dalam keadaan haid mendapati darah haid itu berhenti (dengan melihatnya) sebelum masuknya waktu Maghrib, kira-kira sempat dia solat asar sebanyak satu rakaat, maka baginya wajib qadha solat zohor dan asar.

2. Jika perempuan mendapati darah haidnya kering sebelum masuknya waktu subuh, kira-kira sempat baginya solat Isya’ sebanyak satu rakaat, maka wajib baginya qadha solat maghrib dan Isya’.

“Dan hal ini (qadha solat yang ditinggalkan semasa haid) adalah sekurang-kurang perkara yang wajib diketahui oleh setiap wanita Islam” (Imam Al-Ghazali)

HURAIAN MASALAH :

1. Kenapa perlu diqadha solat Asar dan Zohor?- Kerana perempuan itu hanya menyedari keringnya haid masih dalam waktu Asar,maka baginya wajib solat asar (selepas mandi hadas)

Jom tengok kejap !! Untung-untung nasib dapat barang murah, rm 1.90 pun ada...

2. Kenapa pula solat Zohor juga perlu diqadha sama?- Kerana di dalam hukum menjama’ (menghimpun solat bagi orang musafir) solat Asar boleh dijama’ dan diqosarkan bersama solat Zohor.

– Kerana kecuaian wanita itu sendiri (dari melihat haidnya kering atau tidak), boleh jadi haidnya sudah kering dalam waktu Zohor lagi, langkah Ihtiyat (menjaga hukum) maka perempuan itu juga perlu mengqhada solat Zohor.

3. Dalam perkara solat subuh pun sama : perempuan itu hanya menyedari darah haidnya kering, sebelum masuk waktu subuh,kira-kira sempat solat Isyak satu rakaat (selepas mandi hadas) maka wajib baginya solat Isya’ sebab darahnya kering masih dalam waktu Isya’.

– Solat Isya’ juga boleh dijama’ (bagi musafir) dengan solat Maghrib, maka baginya juga perlu diqadha solat maghrib.- Di atas kecuainnya (tidak betul-betul melihat darahnya kering atau tidak dalam setiap waktu solat) maka boleh jadi darahnya sudah kering dalam waktu maghrib lagi (sebab proses keringnya darah itu berlaku secara perlahan-lahan, mungkin perempuan itu hanya menyedarinya dalam waktu subuh, hakikatnya proses pengeringan itu sudah lama berlaku)

– Maka langkah ihtiyat (menjaga hukum) maka adalah bagi perempuan itu perlu diqadha juga solat maghribnya.

Sila rujuk : Kitab Ihya’ Ulumuddin (Jilid ke 2)cetakan Darul Nahwan Nil / Darul Haram Lil Turath, Kaherah.

Diharapkan tulisan saya ini memberi kesedaran kepada seluruh yang bergelar Muslimah untuk lebih mendalami diri mereka dengan ilmu ‘Fiqhul Nisa’ ini yangberkaitan dengan diri mereka sendiri!!!

TOLONG SEBARKAN KEPADA ORANG LAIN DEMI SAHAM AKHIRAT ANDA !!!

Salam Sayang dari Saya Kepada Semua Kaum Muslimat

HasnulHadiAhmad.com – Akibat melakukan hubungan seks ketika haid

Hamba Allah

HafizAmri.Com

Comments

5 comments… add one
 • Dunia akhir zaman manusia semakin jauh dengan agama dan ramai yang tidak tahu ttg agama,telah lagi hukum hakam..

 • Syarih Link Reply

  orang lelaki pun kena tahu pasal nih…nanti kalau isteri uzur kedatangan haid boleh lah bantu isteri..

 • Ira Link Reply

  Assalamualaikum, apabila datang haid dan hendak solat dan qadha. Perlukah mengeluarkan tampon yg mempunyai kering darah, ataupun tidak payah?

 • Pabila sudah mandi besar kemudian solat setelahnya tapi ternyata haidnya belum kering bagaimana,,? Berdosakah,,,

 • MA Link Reply

  Assalamualaikum.
  Saya nak tanya.
  Jikalau wanita itu mendapati yang dia masih lagi haid selepas masuk waktu asar, tetapi mendapati bahawa haidnya sudah kering sebelum masuk waktu maghrib, adakah wanita itu perlu juga qada solat zohor?
  Terima kasih.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.