Masalah Haid Tidak Teratur

Antara barang yang cepat Sold Out dan berebut rakyat marhaen beli Lihat Sini
haid tak teratur, masalah haid, tempoh haid, kitaran haid, jarak haid normal, darah haid, ciri darah haid, haid wanita, haid perempuan, pertama kali haid, haid yang pertama,

Berhenti merungut. Jika anda sentiasa mendapati haid tidak teratur kadang kala banyak kadang kala sedikit, ada juga kadang kala itu tidak datang langsung dan lebih sebulan baru ada. Kemungkinan besar anda sedang mengalami gejala haid yang tidak teratur. Tahukah anda kenapa ini berlaku? Jawapannya mudah, amalan gaya hidup dan juga tahap kesihatan anda. Pernahkah anda membuat pemeriksaan berkala akan status kesihatan sendiri? Jika tidak, anda mungkin terdedah dengan penyakit dalaman yang mungkin menggangu tahap kesuburan anda. Ya, benar ianya berpunca daripada anda wahai wanita diluar sana.

Jadi apa yang perlu dibuat sekiranya haid tidak teratur? Terdapat beberapa faktor yang menyebabkan haid tidak lawas. Anataranya ialah ianya mungkin berlunca daripada faktor usia ataupun anda sedang hamil. Bagi golongan ini, haid tidak lawas adalah normal kerana apabila usia kian meningkat, rembesan hormon juga akan semakin berkurang dan ianya adalah proses semulajadi dan bukannya daripada penyakit-penyakit tertentu. Bagi yang hamil atau menyusu badan, sudah tentu rembesan hormon wanita anda adalah kurang kerana ianya dilebihkan untuk memberi nutrisi kepada bayi di dalam kandungan ataupun bayi yang menyusu badan. Ini juga normal dan ianya akan dapat diatasi dengan mudah samada haid anda kembali normal bagi ibu hamil dan meyusu dan juga haid anda akan hilang kerana usia kian meningkat yang dikenali sebagai menopos.

  • Rahsia suri rumah dapat barang murah setiap hari LIHAT SINI <<==

Namun begitu? Apakah yang tidak normal dengan haid yang tidak teratur? Pernah dengar gejala ketumbuhan di salur rahim? Jika tidak, anda perlu membuat pemeriksaan genikologi sekiranya haid anda tidak teratur terutamanya bagi wanita yang masih muda. Ketumbuhan di salur rahim adalah bukan sahaja boleh menyebabkan haid kurang dan tidak teratur, malah ia turut merencatkan potensi anda untuk subur dan hamil. Oleh itu, rawatan yang rapi dan perubatan khas diperlukan untukcmerencatkan ketumbuhan ini daripada terus menular di dalam salur rahim. Anda juga diwajibkan untuk mengambil perubatan asid folik agar mengembalikan peratusan zat besi yang stabil di dalam badan disamping membekalkan nutrisi tambahan agar rembesan hormon boleh dihasilkan dengan baik melalui proses protein yang cukup.

See also  11 Cara Mengurangkan Masalah Obesiti

Selain itu, punca haid tidak teratur juga boleh disebabkan anda kekurangan nutrisi. Kenapa faham ya, kurang nutrisi ni ada dua jenis satu lebih berat badan kerana amalan pemakanan yang tidak stabil dan satu lagi pula adalah berpunca daripada kurang berat badan. Kedua-dua ini mempunyai persamaan iaitu kurang nutrisi. Apabila anda memiliki gejala ini, sebaiknya mengatur semula kawalan pemakanan harian anda mengikut diet yang seimbang. Selain itu juga, anda boleh mencuba lebihkan memakan makanan yang berkhasiat seperti tinggi dengan serat, zat besi, protein dan juga vitamin. Semua ini penting untuk rembesan hormon, sistem pencernaan yang baik dan juga sistem sirkulasi yang stabil. Anda juga digalakkan untuk mengamalkan gaya hidup yang sihat dengan kawalan stress yang baik dan juga sentiasa bersenam sekurang-kurangnya 10 minit sehari agar sentiasa kekal sihat dan kardiovaskular anda juga sentiasa cergas. Elakkan pemakanan yang kurang berkhasiat terlalu berminyak, terlalu manis dan juga kalau boleh bagi yang merokok, berhenti merokok dengan segera.

Baik muda ataupun tua, boleh dikatakan hampir semua wanita pernah mengalami gejala haid yang tidak teratur. Apa yang paling penting adalah amalan gaya hidup yang sihat, semuanya bermula daripada anda untuk memastikan kesihatan anda terjaga.

 

Ubat untuk haid tidak teratur boleh cuba Aprikot Seeds KLIK SINI

Join Affiliate Shopee Percuma Klik - AFFILIATE SHOPEE
0 comments… add one

Leave a Comment