Pendapatan Pasif di Malaysia

Antara barang yang cepat Sold Out dan berebut rakyat marhaen beli Lihat Sini

Pendapatan tambahan

Ini bukan ulasan MLM, anda tidak perlu menjual atau mempromosi. Ia benar-benar pasif! Tetapi, jika anda mengharapkan pulangan lumayan serta-merta, anda pasti kecewa. Hal ini kerana apa yang penulis ingin utarakan hari in adalah berbentuk pelaburan jangkamasa panjang.

Ramai yang kecundang untuk menguruskan pelaburan. Adakah pelaburan ini hanya untuk mereka yang pandai melabur, yang sentiasa memerhatikan turun naik saham?

Sebenarnya, ada pelbagai pilihan bagi sesiapa yang tidak mengetahui cara-cara memerhati turun naik saham. Malah, kemungkinanmereka telahpun melakukannya tanpa disedari!

1. Simpanan

Dividen simpanan melalui akaun konvensional atau Mudharabah.Juga seperti Tabung Haji, SSPN. Di sini anda perlu peka akan apa jenis akuan yang anda pilih untuk simpanan. Ketika membuka akaun, akan ada perjanjian atau pemberitahuan dimana bank dan anda akan berkongsi keuntungan (ratio mengikut bank dan akaun) daripada dividen tersebut.

Tabung Haji bertindak dua fungsi. Selain daripada mendaftarkan anda di senaraii haji, ia juga bertindak sebagai simpanan dengan dividen.

Untuk SSPN agak sukar sedikit. Walaupun anda akan menerima dividen, anda perlu menutup akaun untuk menggunakan duit tersebut. Elakkan pengeluaransekiranya anda ingin menyambung pelajaran dan ingin memohon pinjaman PTPTN.

2. Koperasi

Seperti Koperasi Ukhwah Islam Malaysia atau bank-bank koperasi seperti Bank Rakyat dan Bank Muamalat. Untuk pelajar sekolah, koperasi kedai sekolah.

3.ASB

ASB sahaja, ASW, ASN, AS1Malaysia. ASB berfungsi dengan pengiraan dividen pada akhir tahun dan dibuka semula pada awal tahun kemudian. Ini antara pilihan yang paling popular di Malaysia, dengan kemudahan pinjaman dan keluaran di bank-bank yang kerap
diguna seperti Maybank, CIMB, RHB, dan AmBank.

 • Rahsia suri rumah dapat barang murah setiap hari LIHAT SINI <<==

Ada juga AHB, pelaburan untuk hartanah. Di sini modalnya sebulan agak tinggi untuk sesetengah, iaitu RM500 sebulan.

See also  Masalah Sembelit

4. Unit Trust Fund

Dengan bantuan agen, kena dalam 3 ke 5 tahun seperti CWA. Pelaburannya biasanya tinggi menjadikan agak sukar untuk melaksanakan pelaburan dibawahnya. Untuk Unit Trust Fund, anda perlu mencari agen pelaburan yang anda boleh parcayai dan modal secukupnya.

5. Pelaburan emas

Terdapat dua jenis cara pelaburan emas. Yang pertama adalah dengan membuka akaun pelaburan emas di bank, manakala yang kedua adalah dengan membeli emas dalam bentuk fizikal seperti jongkong, syiling, atau kepingan.

Disyorkan sekiranya anda tidak mempunyai income tetap untuk membeli secara fizikal. Hal ini kerana dengan akaun pelaburan, anda perlu membayar secara bulanan mengikut harga 1gram atau 5gram ( mengikut bank), dan disebabkan ia mengikut harga jualan, anda tidak dapat memastikan berapa yang perlu diketepikan untuk membayarnya setiap bulan. Berbeza dengan fizikal, anda boleh membelinya bila-bila anda mampu.

6. Hartanah

Juga merupakan cara pelaburan yag meningkat naik di Malaysia. Namun begitu, ia memerlukan sedikit kerja juga seperti mencari tanah yang ingin dibeli. Anda harus mengagak potensi tanah tersebut sehingga tempoh yang anda hendak menjualnya. Modal yang banyak untuk beli tanah, tetapi pulangannya yang baik. Hal ini kerana hartanah merupakan satu komoditi keperluan dan harganya akan meningkat naik apabila kawasan sekelilingnya mula dibangunkan.

Selain yang disenaraikan terdapat banyak cara pelaburan lain di pasaran, bergantung kepada keperluan. Ada yang tidak menepati syarak, ada yang memerlukan modal yang lebih tinggi, dan ada yang memerlukan pembeli menepati syarat-syarat khusus. Terpulang kepada anda.

Malahan, sekiranya anda rajin dan mendapatkan sijil-sijil pengesahan kepakaran untuk bidang-bidang pelaburan tertentu, anda sendiri boleh menjadi agen-agen dan mendapatkan komisen menguruskan pelaburan orang lain.

Join Affiliate Shopee Percuma Klik - AFFILIATE SHOPEE
7 comments… add one
 • pinjaman premium dan cukai syarikat Link Reply

  Hello, saya Encik LAPACCIO PETER, Ketua Pegawai Eksekutif PREMIUM Pinjaman Dan Cukai Syarikat dan pemberi pinjaman pinjaman swasta yang memberikan pinjaman, komersial dan peribadi dengan kadar faedah tahunan minimum serendah 2% dalam tempoh 1 tahun hingga 20 tahun tempoh tempoh pembayaran balik kepada mana-mana di mana di dunia. Kami memiliki perlindungan insurans dan keselamatan maksimum adalah keutamaan kami. Kami menggunakan medium ini untuk memberitahu anda bahawa kami menyediakan bantuan boleh dipercayai dan bersedia untuk menawarkan pinjaman. Jadi hubungi kami hari ini melalui e-mel

 • Mr.Richard Link Reply

  Hello, Saya Mr.Richard Bradley, pemberi pinjaman pinjaman swasta yang memberikan pinjaman., Perdagangan

  dan peribadi dengan kadar faedah tahunan yang sangat minimum serendah 2% pada suku pertama

  tahun hingga 20 tahun tempoh tempoh pembayaran balik kepada mana-mana bahagian dunia. dan kami

  memberi pinjaman dalam julat $ 2,000 hingga $ 100,000,000.00 pinjaman USD.Our

  perlindungan insurans dan keselamatan maksimum adalah keutamaan kami, saya menggunakan media ini

  untuk memberitahu anda bahawa kami menyediakan bantuan dipercayai dan akan bersedia untuk

  tawaran pinjaman. Jadi hubungi kami hari ini melalui e-mel

 • Wall My Link Reply

  Ingin menjana pendapatan pasif melalui facebook? Tak perlu menjana, Tak perlu menjual. Hanya sewa akaun facebook anda dan berpeluang menjana sehingga RM2500 Sebulan. Sila whatapps kami jika berminat.

 • Mrs Angela Link Reply

  TAWARAN PINJAMAN UNTUK SEMUA (MEMOHON SEKARANG)

  Adakah anda seorang ahli perniagaan atau wanita? Adakah anda dalam mana-mana tekanan kewangan? adakah anda memerlukan wang untuk memulakan perniagaan anda sendiri? Adakah anda mempunyai pendapatan yang rendah dan mendapati sukar untuk mendapatkan pinjaman dari bank-bank dan institusi kewangan lain? Jawapan: Di sini, Christiana Anderson Firma Pinjaman adalah jawapannya. Kami menawarkan;

  a) pinjaman peribadi, pengembangan perniagaan.
  b) Perniagaan Mula-up dan pendidikan.
  c) penyatuan hutang.
  d) Pinjaman Wang Hard.

  Walau bagaimanapun, kaedah kami yang kemungkinan untuk menandakan jumlah pinjaman yang diperlukan dan juga jangka masa yang anda mampu untuk menyelesaikan pembayaran balik pinjaman dengan kadar faedah sebanyak 2%. Ini memberikan peluang sebenar untuk mendapatkan wang yang anda perlukan anda. Calon yang berminat perlu menghubungi kami

 • Samrey Link Reply

  Bagus, boleh tambah duit

 • Nak share satu lagi extra income. Boleh buat bayar kereta & duit minyak bulan2.

  • mfba Link Reply

   hanya berkongsi . peluang +++ income boleh layari untuk keterangan lanjut tk

Leave a Comment