Tips – tips Menjaga Kulit Muka

skin muka

Kulit wajah yang cantik, licin dan berseri memang menjadi idaman wanita. tekstur kulit yang sempurna boleh memberi hasil solekan yang sempurna. Untuk mendapatkan kulit wajah idaman, pastikan anda mengamalkan teknik penjagaan wajah yang asas iaitu Membersih, Menyegar dan Melembap.

1. Pelembab

a. Kulit Normal

Kulit jenis ini memiliki kandungan minyak semula jadi. Tetapi, adakala ia menjadi kering kerana pelbagai faktor seperti cuaca, tekanan dan persekitaran. Anda disarankan memilih pelembab jenis ringan dalam bentuk losyen.

b. Kulit Kering

Kulit jenis ini amat perlu menggunakan pelembab untuk menjaga keanjalannya. Gunakan pelembab yang mempunyai tekstur lebih berat seperti krim. Jangan lupa sapukan juga krim malam sebelum masuk tidur setiap tidur. krim malam berfungsi menanggalkan sel kulit mati supaya wajah kelihatan lebih muda.

c. Kulit Berminyak

Anda tidak terlalu perlu menggunakan pelembab. Ini kerana kelenjar sebum sudah aktif mengeluarkan minyak. Bagaimanapun, anda boleh menggunakan pelembab yang mengandungi bahan menyerap minyak. Pilihlah yang bertekstur ringan iaitu dalam bentuk losyen atau gel dan yang penting berasaskan air.

2. Tip untuk Solekan Natural & Segar

a. Persediaan Kulit Wajah

Pertama bersihkan kulit wajah menggunakan pembersih yang lembut. Ikuti penyegar yang tidak mengandungi alkohol. Alkohol akan membuat kulit kering, malahh ia tidak sesuai untuk kulit wajah, ia akan menyebabkan kulit mengelupas. Sapukan pelembab untuk mencegah kulit kering.

b. Cerahkan Wajah

Yang anda cari ialah kulit bersinar dari dalam, bukan berkilat kerana berminyak. Untuk kesan begini, sapukan ‘highlighter’di atas tulang pipi, tulang alis, dan bahagian tengah hidung sebelum menyapu bedak.

c. Periksa Cela Wajah

Çoncealer’ berfungi untuk menutup cela pada wajah tetapi jika terlalu tebal dan banyak, ia akan membuatkan mekap kelihatan seperti topeng. Cara terbaik ialah sapukan ‘concealer’ secara tipis di tempat ternoda sebelum menggunakan alas bedak.

d. Pilih Bedak yang Tepat

Jika kulit berminyak, pilihlah bedak tabur yang ‘tranlucent’ untuk mencegah kulit semakin berminyak. sapukan secara merata, lebih2 lagi sekitar mata dan mulut. Sapukan bedak dengan menggunakan span besar.

e. Bermain warna

Tampil dengan makep tipis bukan bererti wajah anda kelihatan pucat. Naikkan seri wajah dengan memilih warna kontra pada gincu bibir. Pilihlah warna yang lembut seperti merah jambu (pink) cerah.

Untuk mata, sebaiknya pilih jenis ‘matte’. Hindari pembayang ‘glossy’

Serikan wajah anda dengan Bedak Arab Kokuryu di Sini

Comments

11 comments… add one
 • Cantikkan Kulit anda dengan Bedak Kokuryu Summer Cake Foundation ia itu bedak yang popular di kalangan arab, cubalah, 🙂

 • Dapatkan Produk bedak arab kokuryu dengan harga yang berpatutan

 • Bedak Syria any Klaen pilihan wanita masa kini, dapatkan dengar harga yang istimewa

 • Shi Ne Link Reply

  WANT TO HAVE A FAIR SKIN?
  INGINKAN KULIT CERAH?
  CALL / SMS 016 271 5447

  – Can be applied all over the body – face, hand, leg etc.
  – NO exfoliation
  – Organic & Halal
  – Special Promotions offered

 • Tips yang sangat berguna untuk lelaki dan wanita

 • Tips penjagaan kulit muka dari dalam melalui pengambilan Vitamin C

 • Cuba try Collagen Powder shaklee kalau inginkan kulit muka yg cantik dan segar

 • natasha Link Reply

  kulit berminyak x selesa gila

  • Sentiasalah berada di tempat yang sejuk dan selesa, cucilah muka 5 kali sehari dengan mengambil wuduk untuk solat, dan lapkan dengan tuala yang bersih 🙂

 • msbibi Link Reply

  tips kecantikan yang menarik untuk dikongsikan bersama. kalau nak dapat tips kecantikan yang lain ada disini. mari kita kongsikan https://goo.gl/YnqNXa ye . tima kasih

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.