Tujuh Rahsia Istighfar

repent

Istighfar adalah memohon ampun kepada ALLAH SubhanahuWaTaala dengan kalimat:

Astaghfirullaahal’adzhiim atau dengan kalimat lain yang mempunyai makna yang sama.

Permohonan Ampun tersebut dilakukan dengan hati yang tulus dan diiringi dengan penyesalan atas kesalahan yang telah dikakukan dan bertekad untuk tidak mengulanginya lagi.

Berikut merupakan  7 Rahsia Istighfar :

 • Mendatangkan keampunan daripada Allah – Maka aku berkata (kepada mereka) Mohon-lah ampun kepada RABB-mu sesungguhnya DIA adalah Maha Pengampun..
  (QS. Nuh :10)
 • Mengatasi Kesulitan dan terbukanya pintu rezeki – “Barangsiapa beristighfar secara rutin, pasti ALLAH memberinya jalan keluar dalam kesempitan dan memberi rizki yang tiada terhingga padanya..”(HR. Abu Daud)
 • Menambah Kekuatan – Dan (Hud berkata): Hai kaum-ku, mohon-lah Ampunan kepada RABB-mu lalu bertaubat-lah kepada-NYA, Nescaya DIA akan menurunkan hujan yang sangat deras dan DIA akan menambahkan kekuatan diatas kekuatan mu.(QS. Hud :52)
 • Memperoleh banyak kenikmatan – Dan hendak-lah kamu memohon Ampun kepada RABB-mu dan bertaubat kepada-NYA, Niscaya DIA akan memberi kenikmatan yang baik kepada-mu sampai kepada waktu yang telah di tentukan.(QS. Hud :3)
 • Turunnya rahmat – Hendak-lah kamu memohon ampun kepada ALLAH, agar kamu mendapat rahmat.(QS. An-Naml :46)
 • Terhindar daripada Azab Allah – Dan tidak-lah (pula) ALLAH akan mengadzab mereka, sedang mereka masih memohon ampun(Istighfar)(QS. Al-Anfal :33)
 • Sebagai Kafaratul Majlis – Barangsiapa yang duduk dalam satu Majlis (perkumpulan orang) lalu di dalamnya banyak perkataan sia-sianya atau (perdebatan) kemudian sebelum ia bangkit dari Majlis membaca (Istighfar):

Subhaanakallahumma wa bihamdika asyhadu allaa ilaaha illa anta Astaghfiruka wa atuubu ilaih…

Jom tengok kejap !! Untung-untung nasib dapat barang murah, rm 1.90 pun ada...

(Maha suci ENGKAU YAA ALLAH,dan aku memuji-MU dan aku bersaksi bahwa tiada ALLAH melainkan ENGKAU, aku memohon ampun dan bertaubat kepada-MU)…Maka ia akan diampuni kesalahan-kesal ahan yang diperbuatnya selama di Majlis itu…(HR. Ath-Tirmidzi, Nasa’i, Ibnu Hibban, Abu Daud dan Al-Hakim)

Comments

2 comments… add one
 • suri Link Reply

  bila lupa atau rasa sunyi ucapkanlah..rasa sedih blh sesekali ia tidka menjauhkan pada kita..

 • suri Link Reply

  bila lupa kita ingat mujur ada yang ingatkan.terima kaish admin..selamat bercuti

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.