Tanda-tanda (Alamat) Sebelum Kita Meniggal Dunia

Tanda-tanda (Alamat) Sebelum Kita Meniggal Dunia

Adapun tanda kematian mengikut ulamak adalah benar dan ujud cuma amalan dan ketakwaan kita sahaja yang akan dapat membezakan kepekaan kita kepada tanda ini.

Rasulallah SAW diriwayatkan masih mampu memperlihat dan menceritakan kepada keluarga dan sahabat secara lansung akan kesukaran menghadapi sakaratulmaut dari awal hinggalah akhirnya hayat Baginda.

Imam Ghazali rahimahullah diriwayatkan memperolehi tanda ini sehinggakan beliau mampu menyediakan dirinya untuk menghadapi sakaratulmaut secara sendirian.

Beliau menyediakan dirinya dengan segala persiapan termasuk mandinya, wuduknya serta kafannya sekali cuma ketika sampai bahagian tubuh dan kepala sahaja beliau telah memanggil saudaranya iaitu Ahmad untuk menyambung tugas tersebut.

Beliau wafat ketika Imam Ahmad bersedia untuk mengkafankan bahagian mukanya.

Adapun riwayat -riwayat ini memperlihatkan kepada kita sesungguhnya Allah SWT tidak pernah berlaku zalim kepada hambanya. Tanda yang diberikan adalah untuk menjadikan kita umat Islam supaya dapat bertaubat dan bersedia dalam perjalanan menghadap Allah SWT.

Walaubagaimanapun semua tanda ini akan berlaku kepada orang-orang Islam sahaja manakala orang-orang kafir iaitu orang yang menyekutukan Allah nyawa mereka ini akan terus di rentap tanpa sebarang peringatan sesuai dengan kekufuran mereka kepada Allah SWT.

Adapun tanda ini terbahagi kepada beberapa keadaan :

~ Tanda 100 hari sebelum hari mati.

Ini adalah tanda pertama dari Allah SWT kepada hambanya dan hanya akan disedari oleh mereka-mereka yang dikehendakinya.

Walaubagaimanapun semua orang Islam akan mendapat tanda ini cuma samada mereka sedar atau tidak sahaja.

Tanda ini akan berlaku lazimnya selepas waktu Asar.

Seluruh tubuh iaitu dari hujung rambut sehingga ke hujung kaki akan mengalami getaran atau seakan-akan mengigil.

Contohnya seperti daging lembu yang baru disembelih dimana jika diperhatikan dengan teliti kita akan mendapati daging tersebut seakan-akan bergetar.

Tanda ini rasanya lazat dan bagi mereka sedar dan berdetik di hati bahawa mungkin ini adalah tanda mati maka getaran ini akan berhenti dan hilang setelah kita sedar akan kehadiran tanda ini.

Bagi mereka yang tidak diberi kesedaran atau mereka yang hanyut dengan kenikmatan tanpa memikirkan soal kematian , tanda ini akan lenyap begitu sahaja tanpa sebarang munafaat.

Bagi yang sedar dengan kehadiran tanda ini maka ini adalah peluang terbaik untuk memunafaatkan masa yang ada untuk mempersiapkan diri dengan amalan dan urusan yang akan dibawa atau ditinggalkan sesudah mati.

~ Tanda 40 hari sebelum hari mati

Tanda ini juga akan berlaku sesudah waktu Asar.
Bahagian pusat kita akan berdenyut-denyut.Pada ketika ini daun yang tertulis nama kita akan gugur dari pokok yang letaknya di atas Arash Allah SWT.

Maka malaikatmaut akan mengambil daun tersebut dan mula membuat persediaannya ke atas kita antaranya ialah ia akan mula mengikuti kita sepanjang masa.

Akan terjadi malaikatmaut ini akan memperlihatkan wajahnya sekilas lalu dan jika ini terjadi, mereka yang terpilih ini akan merasakan seakan-akan bingung seketika.Adapun malaikatmaut ini wujudnya cuma seorang tetapi kuasanya untuk mencabut nyawa adalah bersamaan dengan jumlah nyawa yang akan dicabutnya.

~Tanda 7 hari

Adapun tanda ini akan diberikan hanya kepada mereka yang diuji dengan musibah kesakitan di mana orang sakit yang tidak makan secara tiba-tiba ianya berselera untuk makan.

~ Tanda 3 hari

Pada ketika ini akan terasa denyutan di bahagian tengah dahi kita iaitu diantara dahi kanan dan kiri.Jika tanda ini dapat dikesan maka berpuasalah kita selepas itu supaya perut kita tidak mengandungi banyak najis dan ini akan memudahkan urusan orang yang akan memandikan kita nanti.

Ketika ini juga mata hitam kita tidak akan bersinar lagi dan bagi orang yang sakit hidungnya akan perlahan-lahan jatuh dan ini dapat dikesan jika kita melihatnya dari bahagian sisi.

Telinganya akan layu dimana bahagian hujungnya akan beransur-ansur masuk ke dalam.Telapak kakinya yang terlunjur akan perlahan-lahan jatuh ke depan dan sukar ditegakkan.

~ Tanda 1 hari

Akan berlaku sesudah waktu Asar di mana kita akan merasakan satu denyutan di sebelah belakang iaitu di kawasan ubun-ubun di mana ini menandakan kita tidak akan sempat untuk menemui waktu Asar keesokan harinya.

~ Tanda akhir

Akan berlaku keadaan di mana kita akan merasakan satu keadaan sejuk di bahagian pusat dan ianya akan turun ke pinggang dan seterusnya akan naik ke bahagian halkum.

Ketika ini hendaklah kita terus mengucap kalimah syahadah dan berdiam diri dan menantikan kedatangan malaikatmaut untuk menjemput kita kembali kepada Allah SWT yang telah menghidupkan kita dan sekarang akan mematikan pula.

KESIMPULAN

Sesungguhnya marilah kita bertaqwa dan berdoa kepada Allah SWT semoga kita adalah di antara orang-orang yang yang dipilih oleh Allah yang akan diberi kesedaran untuk peka terhadap tanda mati ini semoga kita dapat membuat persiapan terakhir dalam usaha memohon keampunan samada dari Allah SWT mahupun dari manusia sendiri dari segala dosa dan urusan hutang piutang kita.

Walaubagaimanapun sesuai dengan sifat Allah SWT yang maha berkuasa lagi pemurah lagi maha mengasihani maka diriwatkan bahawa tarikh mati seseorang manusia itu masih boleh diubah dengan amalan doa iaitu samada doa dari kita sendiri ataupun doa dari orang lain.

Namun ianya adalah ketentuan Allah SWT semata-mata.

Oleh itu marilah kita bersama-sama berusaha dan berdoa semuga kita diberi hidayah dan petunjuk oleh Allah SWT serta kelapangan masa dan kesihatan tubuh badan dan juga fikiran dalam usaha kita untuk mencari keredhaan Allah SWT samada di dunia mahupun akhirat.

RINGKASAN

~ 100 hari : Seluruh badan rasa bergegar.

~ 60 hari : Pusat rasa bergerak-gerak.

~ 40 hari : Daun dengan nama orang yang akan mati di arash akan jatuh dan malaikat maut pun datang kepada orang dengan nama tersebut lalu akan mendampinginya sehingga saat kematiannya. Kadang-kadang orang yang akan mati itu akan merasa atau nampak kehadiran malaikat maut
tersebut dan akan sering kelihatan seperti sedang rungsing.

~ 7 hari : Mengidam makanan.

~ 5 hari : Anak lidah bergerak-gerak.

~ 3 hari : Bahagian tengah di dahi bergerak-gerak.

~ 2 hari : Seluruh dahi rasa bergerak-gerak.

~ 1 hari : Terasa bahagian ubun bergerak-gerak di antara waktu subuh dan asar.

~ Saat akhir : Terasa sejuk dari bahagian pusat hingga ke tulang solbi (di bahagian belakang badan) Seelok-eloknya bila sudah merasa tanda yang akhir sekali, mengucap dalam keadaan qiam dan jangan lagi bercakap-cakap.

Untuk pengetahuan semua, pada hari ke-44 air mani lelaki dan telur wanita bercantum, Allah s.w.t. telah mencampurkan sekali tanah yang akan menjadi kubur kita nanti.

Apa yang baik dan benar itu datangnya dari Allah SWT dan apa yang salah dan silap itu adalah dari kelemahan manusia itu sendiri.

Comments

37 comments… add one
 • liliee Link Reply

  betul22 hai aku harap 22 la menang undi satu malaysia

 • Bekal lah amalan sebelum kita pulang…

 • tanda-tanda ini supaya mengingatkan kita akan mati, kerana mati itu pasti..

 • Asyrof Asri Link Reply

  Ya Allah, risau jika kita sebagai Muslim tak sedari.

  Ya Allah, risaunya …

 • didy Link Reply

  Terimakasih untuk artikel yg sangt bermanfaat ini.semoga kita saat meninggal dengn khusnul hotmah..aamiin

 • jon Link Reply

  Imam Ghazali rahimahullah diriwayatkan memperolehi tanda ini sehinggakan beliau mampu menyediakan dirinya untuk menghadapi sakaratulmaut secara sendirian.

  Beliau menyediakan dirinya dengan segala persiapan termasuk mandinya, wuduknya serta kafannya sekali cuma ketika sampai bahagian tubuh dan kepala sahaja beliau telah memanggil abangnya iaitu Imam Ahmad Ibnu Hambal untuk menyambung tugas tersebut.

  Beliau wafat ketika Imam Ahmad bersedia untuk mengkafankan bahagian mukanya.,

  KALAU MCM NI MANA SAH KAPAN TU.

  MATI ITU SENDIRI PENYEBAB HADAS BESAR.

  WALAU ORG ITU DAH MANDI HADAS, DAH AMBIK WUDUK, TIBA2 DIA MATI, DIA KENA MANDI HADAS LAIN. SBB MATI ITU SENDIRI PENYEBAB HADAS BESAR,
  MACAM HUBUNGAN SEKS PENYEBAB HADAS BESAR,
  MATI JUGA PENYEBAB HADAS BESAR.

  Konfius ni, betul ke tanda2 ni. Sedangkan Allah berkata itu adalah urusan Allah.
  Takut2 dok asyik dengan tanda ni belum datang, tiba2 dijemput .. Nauzubillah..

  Ya Allah.. Matikanlah kami dalam sepenuh Iman kepada Mu Ya Allah. Kepada RasulMu Ya Allah…

  • mohd Link Reply

   “Konfius ni, betul ke tanda2 ni. Sedangkan Allah berkata itu adalah urusan Allah.
   Takut2 dok asyik dengan tanda ni belum datang, tiba2 dijemput .. Nauzubillah..”
   kalau nak tau betul tak tanda2 ni kena tgk dari mana dapat sumber dia. Kalau bukan dari sumber yang sahih jgnlah ambil berat sgt.. cerita pasal imam Ghazali dan imam Ahmad tu rasanya ada konfius sikit sebab imam Ghazali lahir 450h meninggal 550h, Imam Ahmad pulak lahir 164h meninggal 241h.. mereka tak hidup dalam 1 zaman.
   macam mana pun mati adalah sesuatu yang pasti,cuma bila masanya adalah menjadi rahsia Allah..Jgn dikaji bila kita akan mati tapi kajilah adakah kita telah buat persediaan yang cukup untuk menghadapi mati…

 • dinda Link Reply

  Ini artikel memang bermanfaat tetapi membuat saya menjadi Takut. Bagaimana sarannya ?

 • DEFFUL Link Reply

  LATATTAHARAQU ILLA BIIZNILLAH……………

  Betul kawan,,jangan mengkaji yang yang lain kajilah diri sudah siapkah kita kembali kepadanya

 • nanirasjid@yahoo.com Link Reply

  alhamdulilah yang telah memberi kan terimakasih amin ya alloh mudah mudahan allah sllu memberikan yang terbaik untuk umatnya amin ya alloh

 • norhaslinda Link Reply

  sesungguhnya kuasa allah memang tidak ternilai…

 • salleh Link Reply

  maaf. .saya ade bertanya pada ulamak2 dan guru2 agama. .tanda2 ini tidak wujud. .dan imam ghazali tidak mati dengan cara itu. .dalam keghairahan kita berdakwah. .hatus di ingat. .jangan tangkap muat. .sila rujuk mereka2 yang pakar dahulu. .jika semua tangkap muat maka akan bekembanglah ajaran sesat. . yg mana tanpa usul periksa mereka terus percaya. .

 • muhammad zikri bin jafridin Link Reply

  Allah tu maha adil walapun dosa kita sebesar mne pun pintu taubat setiasa terbuka untk kita semua .atau kita sje tk sedar asyid menimati kedunia ni .ya allah ka sedar kan lh umat2 islam ni ya allah yg makin jauh terlajur ya allah dan kepada mu lh kami semua kembali ya allah

 • sesungguh nya hanya allha yg tahu,kapan kita akan di panggil nya

 • andi amir Link Reply

  klo kecelakaan, atau diparangi, apa tandanya?

 • Abie Link Reply

  Admin.. Jangan pos bukan2 laa.. Jangan takutkan org dengan pos2 mcm tu.. Tanda2 kematian org tu cuma allah yang tau..

 • Adiel Link Reply

  Macam mana pulak dengan nie?admin tolong terangkan

  Rahsia berdenyut pada anggota badan :

  1. Jika berdenyut pada seluruh badan : Maknanya akan melihat/berjumpa dengan seseorang yang bermakna pada kita.
  2. Jika berdenyut pada semua bahagian kepala : Akan mendapatkan harta dan dikasihi/disayangi oleh orang lain.
  3. Di dahi kanan : Akan mendapatkan harta halal.
  4. Di dahi kiri : Akan mendapatkan kebaikan dari keluarga dan beruntung.
  5. Di ubun-ubun : Akan menjadi orang berpangkat.
  6. Pada alis kanan : Akan bertemu dengan kekasih.
  7. Pada alis kiri : Disayangi kekasih.
  8. Pada kelopak mata kanan : Akan memperolehi harta halal.
  9. Pada kelopak mata kiri : Akan dapat bertemu dengan orang tua yang jauh.
  10. Pada tempat keluar airmata kanan : Akan menangis.
  11. Pada tempat keluar air mata kiri : Akan kesusahan/bersedih.
  12. Pada telinga kanan : Akan mendapatkan harta yang baik.
  13. Pada telinga kiri : Keluarga yang jauh akan datang.
  14. Pada daun telinga kanan : Akan mendapatkan harta.
  15. Pada daun telinga kiri : Akan disindir orang/akan menengar umpatan orang.
  16. Pada tepi dahi : Akan merasa benci dan kehilangan sesuatu yang berharga dalam hidup.
  17. Pada pipi kiri : Akan sakit semasa berada dirantauan.
  18. Pada pipi kanan : Akan mendapatkan pekerjaan.
  19. Pada abdomen kanan : Akan menghindar dari sesuatu.
  20. Pada abdomen kiri : Akan mengatakan sesuatu yang tak baik.
  21. Pada dagu kanan : Akan dimuliakan oleh orang tua ataupun mendapatkan harta.
  22. Pada dagu kiri : Akan mendapatkan pekerjaan yang baik.
  23. Pada kerongkong kanan : Akan mendapat sedikit kesusahan.
  24. Pada kerongkong kiri : Akan mendapat nahas.
  25. Pada leher kanan : Akan mendapat sakit yang diakibatkan oleh kecelakaan.
  26. Pada leher kiri : Akan bergembira atau akan bercuti ketempat yang jauh.
  27. Di bawah ketiak kanan : Akan hilang sedikit hartanya.
  28. Di bawah ketiak kiri : Akan menerima berita dari jauh.
  29. Pada bahu kanan : Akan menghindar/meniggalkan sesuatu.
  30. Pada bahu kiri : Akan mendapatkan penghargaan dari orang lain.
  31. Pada belikat kanan : Akan bergembira/bersuka ria.
  32. Pada belikat kiri : Akan dimuliakan oleh orang lain.
  33. Pada perut kanan : Akan mendapatkan rezeki yang banyak.
  34. Pada perut kiri : Akan mendapatkan kebaikan.
  35. Pada lengan kanan : Akan bertemu dengan kekasih.
  36. Pada lengan kiri : Akan berpisah dengan kekasih/isteri.
  37. Pada siku kanan : Akan mengalami kemarahan.
  38. Pada siku kiri : Kekasihnya akan datang.
  39. Pada telapak tangan kanan : Akan mendapatkan harta.
  40. Pada telapak tangan kiri : Akan mendapatkan harta dari orang lain.
  41. Pada belakang badan bahagian kanan : Akan kedatangan orang penting.
  42. Pada belakang badan bahagian kiri : Akan melakukan perbuatan yang buruk.
  43. Pada bontot kanan : Akan didatangi oleh keluarga.
  44. Pada bontot kiri : Akan berkahwin.
  45. Pada paha kanan : Akan mendapatkan harta.
  46. Pada paha kiri : Akan kehilangan harta.
  47. Pada tumit kiri : Akan mendapatkan harta.
  48. Pada tumit kiri : Akan mendapatkan harta.
  49. Pada telapak kaki kanan : Akan mendapatkan kesusahan.
  50. Pada telapak kaki kiri : Akan merantau/bepergian ketempat yang jauh.

  • mimie Link Reply

   membongak jer ko….ko xnk masuk sekali???

 • Elmie Nizam Link Reply

  Ada kesalahan fakta pada kisah Imam Al-Ghazali, beliau tidak hidup sezaman dengan Imam Ahmad seperti yang dinyatakan, yang benar adalah Ahmad saudara Imam Al Ghazali, bukan Ahmad bin Hanbali, mohon saudara buat pembetulan.

 • gebril Link Reply

  kematian itu cuma allah yang tau …
  jangan menyebarkan berita yang belum pasti . adakah hadits nya ….

 • Nisha Maira Link Reply

  Assalamualaikum.
  Nk tanya . klau kedua² peha , kiri dan kanan & kedua² lutut bergetar tapi sekejap je . tu kenape ek ? . tolong balas .

 • badrul Link Reply

  Astagafirullah jangan menyebarkan berita bohong karna allah akan melaknat

 • Assalammualaikum…
  Thank you and Sukran for this,, I search this intentionally because i want to have more fear to allah, sorry guys i cant write by your language but i understand you language, i am Mujahidin from philippines.

 • rokan Link Reply

  Aku th dekat sbulan Dahi tengah berdenyut denyut!

 • rasa agak ragulah dengan apa yang disampaikan ni

 • riena riemi Link Reply

  Assalamualaikum…Saye nk tnye apelah maksud tulang belakang bebetul kat sebelah kepak belakang ade denyutan berlaku kuat jugak lah sebanyak 3-4 kali camtu apelah tu tande tak baik atau sebaliknya solehah reaply ye sebab saye ragu ragu nipastu rase cam panas dalam dada tetibe rase resah sangat cam takut pun ade entah ape yg saye fikir…..Reply kat wasaap saye ye01123886131

 • Reco Link Reply

  Jangan nak menipu la… ini masalah orang islam sekarang, yang post beri hujah palsu, tetapi ada juga saudara seagama dengan aku mempertahankan benda yang tak betul…. 3 orang arif aku dah tanya, dan semua jawapan sama ‘tidak benar’..
  Aku dulu pelik macam mana orang boleh terpengaruh dengan ajaran sesat, tapi bila aku baca ni dan ada yang menyokong, aku jadi risau…. rupanya orang kita senang percaya, lebih2 lagi kalau cerita tu diselitkan dengan ayat quran dan hadis…
  Cari orang yang arif tentang agama, bukan percaya bulat2 dari internet…

 • Was Link Reply

  Salam guys. Betul kah ini?

 • Ana Link Reply

  Btol ke nie…????sy dh msuk 8 bln…bdan nie asik brgetar, bergegar n brdenyut….kdg2 bila sunyi cm2 sy pkr…sy jd stress…sy ada jugak brtanye pd ustaz2 adakah tnda nie wujud…ya wujud..tp xsmestinya tnda kematian…ada bnyk sbb…cthnye…gangguan jin, masalh urat saraf n skt2 lain…sy slalu brcerita masalah nie pd smua…sy tkt jika tnda ini btol…brgetar, brdenyut n brgegar nie trjd tidak kira wktu…smpai kn sy nk tdow pown xbleh…ya allah…sy mmg btol2 tkt…

 • Syukur Link Reply

  (Di sebelah belakang ubun-ubun) tu kat belah mana?

 • winggi Link Reply

  dalil mana yg mnunjukan bahwa ada tanda2 waktu menjelang kiamat, mati itu rahasia allah tidak ada manusia manapun yg tau kapan tiba waktu.y akan mati

 • Hamba allah Link Reply

  Tanda2 tu semua tak wujud. Langsung tak wujud. Takde dalam alquran yg mengatakan sebegitu. Jgn terlampau taksub. Kematian semua rahsia allah. Rasulullah pon tidak pernah mengatakan tanda2 kematian sebegini . Artikel sebegini hanya buat org takut dan hilang keyakinan diri untuk truskan hidup. Harap admin fikir sebelum pos artikel sebegini. Sya ulang KEMATIAN RAHSIA ALLAH

 • haiyza Link Reply

  maksud bergegar tu macam mana ye??bergegar macam vibrate handphone ke?sebab kaki kiri saya bergegar macam vibrate handphone xkira waktu ..tolong jelas kan boleh x? sebab badan saya m’mang ade gangguan jin..ubun-ubun mcm ada benda bergerak-gerak seperti beribu2 semut,ditengah2 antara kening pun mcm ada benda bergerak..adakah itu tanda kematian ye?harap balas ye

 • Zain@welson Abdullah Link Reply

  Salam… aku hanya seperti kalian semua,begitu juga kalian,tanpa pakaian ternyata kita tidak berbeda.tidak seorg pn yg bisa tahu atau di beri oleh Allah untuk mengetahui tanda2 kematian,100 hari sebelum mati.. Hanya lah diciptakan oleh manusia… Kerana Allah telah bernubuat atas kita sejak dalam rahim lg.bersihkan la jiwa kita sediakan lah jalan bagi Allah,.. Berhati hati lah dengan mereka mengerjakan ajaran sesat yang amat me yakin kan anda, kerana itu benar nyata ada sebelum kehadiran Allah.

 • runsing nya saya…adakah ini penghujung….saya macm dh rasa benda ni laa……. sarankan pada saya apa patut dibuat semasa penghujung 7 hari….😥😭

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.