Cara Menjual di Lelong.com.my ( Individu)

Lelong.com.my adalah antara pusat jualan atas talian paling popular di Malaysia. Ia boleh dianggap eBay khusus Malaysia.

Persepsi bagi sesiapa yang belum pernah mendaftar di Lelong.com.my adalah bahawa hanya penjual sahaja boleh menjual di situ. Sebenarnya, tidak semestinya penjual atau pemilik ‘kedai online’ (member store) sahaja yang boleh. Bagi yang tiada stor, anda boleh menggunakan Express Ads atau Auction. Di sini akan diberikan contoh bagaimana hendak melakukan Express Ad.

1. Log masuk ke akaun Lelong. Sekiranya anda tiada akaun Lelong, anda boleh mendaftar masuk. Pendaftaran adalah percuma. Anda hanya perlu membayar yuran sekiranya ingin membuka stor ( atau menghadiri kelas latihan jualan anjuran lelong untuk buka secara percuma)

lelone 01

2.Pada Bahagian My Selling, pilih Sell Item. Di sini anda boleh juga memilih untuk melelong dengan memilih Standard Auction. Bagi para penjual yang memiliki stor, mereka boleh memilih For Sale / Buy Now. Pilihan ketiga mempunyai kelebihan iaitu bank-in terus ke bank melalui laman Lelong.com.my dan ada pilihan Buyer’s Protection atau Safetrade.

lelone 02

lelone 03

3.Setelah menekan butang Post Now, anda perlu pilih kategori dan subkategori untuk barangan yang ingin anda jual.Jika tiada kategori yang diingini anda boleh mencadangkan kategori yang bersesuaian dengan meng’klik’ pada link ‘Suggest a category’.

Lelone 03.1

Setelah memilih kategori yang tepat dan terperinci, tekan butang
‘I have read and agreed with the posting rules & regulations below and wish to post an item’

4.Anda akan dibawa ke laman menyunting iklan. Di situ, anda harus memasukkan butiran iaitu TAJUK, HARGA, KETERANGAN IKLAN
(Product Description), Lokasi Barang, serta GAMBAR BARANG.

lelone 04

5. Anda akan melihat Preview Posting. Ada beberapa perkara yang anda tidak boleh letakkan semasa Langkah 4 yang akan dijelaskan pada Langkah 8.

lelone 05

6. Setelah menekan Submit Now, sekiranya penambahan iklan anda berjaya, akan dipaparkan ‘Your item has been added successfully.’ Jika anda ingin menambah iklan, klik pada ‘Add more items’. Untuk melihat iklan yang telah dipaparkan atau ingin mengemaskini iklan, klik pada ‘ View all your items posted.’lelone 06

7.Anda akan lihat post iklan anda pada senarai. Setiap iklan mempunyai 60 hari aktif pada asalnya.

lelone 07

8. Tekan butang ‘Edit’. Di sini, anda boleh mengemaskini maklumat iklan dengan lebih terperinci mengikut bahagian.Ia terdiri daripada tiga bahagian, General Descrption, Shipping/Payment, Upload Picture, Premium/ Posting Promotion.

lelone 08.1

lelone 08.2

lelone 08.3

lelone 08.4

9. Disini juga anda boleh memilih untuk membatalkan iklan barang tersebut.

lelone 09
Itu sahaja! Senang bukan? Apabila barang telah dibeli atau habis, anda boleh menutup iklan. Jika akan ingin lebih ke hadapan, bukalah sebuah stor.

Moga tutorial ini membantu anda menjual barang di Lelong.com.my

bunting-murah

Comments

3 comments… add one
  • Ilyas

    Salam tuan. Macam mana nak buat iklan macam mykad smartshopper programme tu. Bile kita klik terus redirect to registration form.adakah itu sebahagian daripada iklan berbayar?. Tq

  • farah

    kalau nak berjualan kat lelong tu..kena bayar tak..setiap kali saya masuk tak dapat-dapat jer.

  • Hai! Menarik sharing dari boss ni! Tentang forex percuma memang betul-betul jelas.
    Terima kasih sekali lagi Boss!

Leave a Comment